Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel ekonomi üzerinde kara bulutlar toplanırken bir sonraki fırtınanın önceki kriz kadar hasarlı olacağından endişe ediliyor. Deutsche Bank Securities Şef Ekonomisti Peter Hooper bir raporunda küresel ekonomiye en büyük tehdidi oluşturan 3 gelişmeyi açıkladı.

Hooper ABD - Çin arasındaki ticaret gerilimi, ticaret anlaşması olmadan Brexit riski ve Çin ekonomisinde sert yavaşlamanın 3 büyük makro risk olduğunu belirtti. Hooper, 3 konuda da en kötü senaryonun gerçekleşmesi durumunda dünya ekonomisinin 10 yıl önceki gibi bir büyük resesyonla karşı karşıya kalabileceği konusunda uyardı.

ABD - Çin ticaret anlaşmazlığı artarsa ABD'nin resesyona girebileceğini belirten analist "böyle bir gelişme küresel büyümenin 2 senede %1'den fazla düşmesine neden olur" yorumunu yaptı.

Uzman, Çin ekonomisinde sert inişin de diğer bir tehdit olarak öne çıktığını, bunun da gelecek 2 sene büyümeyi %1'e yakın düşüreceğini öngördü.

Hooper "Anlaşmasız Brexit de Avrupa'daki ekonomik aktivite için çok zarar verici olur. Bu şok İtalya'nın borç krizini de tetiklerse - ki bu ciddi bir olasılık- Avrupa ve küresel ekonomide üzerindeki negatif etkisi de iki misli olur" ifadelerini kullandı.

Uzman, bu 3 senaryonun aynı anda gerçekleşmesinin çok düşük bir ihtimal olduğuna ancak temkinli olmak gerektiğine dikkat çekti.

Marketwatch