Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD Başkanı Donald Trump, Pazar gecesi Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, ek gümrük vergilerinin belirli olmayan bir tarihe ertelendiğini duyurmuş ve görüşmelerde önemli mesafe alındığını belirtmişti. Trump daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, görüşmelerde daha alınması gereken mesafe olduğunu belirtti.

Ticaret görüşmelerinde daha fazla gelişme kaydedilmesi durumunda, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve ABD Başkanı Donald Trump Florida'da Mar-a-Lago'da nihai anlaşma için görüşme yapmayı planlıyor.

Konuya ilişkin Guatai Junan Securities Co'dan Hua Changchun, "İki ülke muhtemelen Mart'ın sonunda nihai bir ticaret anlaşmasına varacak ve gümrük vergileri güncel seviyeden daha yukarı çıkmayacak, fakat bu taraflar arasındaki anlaşmazlığın sonlanacağı anlamına gelmiyor. Gümrük tarifeleri ertelenecek ve ülkelerin yüksek teknolojili ürünler sağlayan ve küresel ekonomik kurallar üzerindeki kontrolü yükselten öncü şirketlerinin yer değiştireceği ticaret savaşı sonrası dönemine geçilecek" dedi. 

Oxford Economics'ten Louis Kuijs, " Bu olumlu bir işaret, fakat zorlu süreç olan müzakelerin sonu değil. İki ülke arasındaki gerilimin altında yatan sebepleri bir kenara bırakırsak, ABD'nin ısrarcı olduğu ve Çin'in geri durduğu doğrulama ve uygulama konusunda uzlaşmaya varmak zor olacaktır" şeklinde görüş bildirdi.

Çin ve Küreselleşme Merkezi Kurucusu Wang Huiyo, "Karar, iki tarafın da, bu aşamada anlaşmaya ihtiyacı olduğuna dair iyi bir işaret. Gümrük vergilerinin ertelenmesi, iki ülkenin de iş çevrelerini sakinleştirecek ve Borsalara olumlu yansıyacak" dedi.