Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Jerome Powell'ın ABD Senatosu Bankacılık Komitesi'ne yapacağı yarıyıl para politikası sunumu yayınlandı.

Powell "ekonomi, faiz artışında sabırlı yaklaşımı meşru kılacak çelişkili sinyaller gönderiyor. Şu anki ekonomik koşulları sağlıklı olarak görüyoruz, ekonomik görünüm de iyi. Ancak geçen birkaç ayda bazı karışık sinyaller gördük" dedi.

Powell 2019'da GSYH büyümesinin 2018'e göre daha yavaş olsa da güçlü olacağını öngördü. Bilanço konusunda Başkan "Gerekirse bilanço normalleşmesinde ayarlama yapmaya hazırız" dedi.

Powell işgücü piyasasının güçlü ve enflasyonun yüzde 2'ye yakın olduğunu belirtti. Açıklamada "finans piyasaları yıl sonunda daha volatil oldu ve finansal koşuıllar geçen yılın başına kıyasla büyümeyi daha az destekleyici..Bunun yanı sıra bazı büyük dış ekonomilerde büyüme yavaşladı, özellikle de Avrupa ve Çin'de. Brexit ve ticaret müzakereleri gibi bazı politika konularında da artan belirsizlik var. " ifadesini kullandı. Powell hükümetin kapanmasının ekonomideki negatif etkilerinin ise yalnızca 'ılımlı' olacağını belirtti. 

Powell, soru cevap bölümünde "Uzun vadede, bilançonun büyüklüğü Döviz ve banka rezervleri gibi Fed'in yükümlülüklerine olan talebe göre belirlenecek. Görünümdeki değişime göre Fed'in politikası verilere bağlı kalarak devam edecektir. Bankacılık sistemimiz tamamen güçlü bir durumda.  Finansal şartlar büyümeyi az destekler durumda" dedi.

Jerome Powell, "Yükselen ücretleri enflasyon için rahatsız edici bulmuyoruz. Zayıf enflasyonun baskısını hissediyoruz, bu durum sabırlı olmayı destekliyor. Enflasyon hedeflerinde çerçeveyi dikkatlica düşünüyoruz. Enflasyon beklentileri bu konudaki en önemli itici güç. Enflasyon hedefimizde ekonomi aşırı ısınmadı. Fed, genişlemeyi sürdürmek için tüm araçlarını kullanacak. Şimdi sabırlı olmak, izlemek ve beklemek için güzel bir zaman. Belirsizlik iş hayatının düşmanı, kesinlik ticaret ve diğer politikalar için son derece önemli"şeklinde konuştu.

Federal hükümetin bir süre kapalı kalmasıyla ilgili bir soruya ise Powell, "Federal hükümet, sürdürülemez bir mali patikada" yorumunu yaptı.

Fed Başkanı Powell, eski Fed başkanı Yellen'in,  ABD Başkanı Donald Trump hakkında yaptığı eleştirilere yönelik bir soruyu ise cevaplamayı reddetti.

Son faiz toplantısında yetkililer gelecek faiz artışları konusunda abırlı olacaklarını bildirmişti.