Advertisement
HABERLER ABONE OL

Halkbank, kamuoyunda tartışma yaratan Sapphire alışveriş merkezi ve seyir terasının Kiler Grubu'na satışıyla ilgili yaptığı açıklamada satışın herhangi bir zarar oluşturmadığını savundu.

Bankadan yapılan açıklamada varlık borç takasına konu edilen kredinin Türk Lirası cinsinden olup, gayrimenkullerin de Türk Lirası cinsinden edinildiği belirtildi.

Takasa konu kredinin faizler dahil güncel değerinin gayrimenkulün güncel satış değeri ile aynı seviyede olduğunu söyleyen Halkbank güncel satış tutarının, gayrimenkullerin edinim değerinin oldukça üzerinde olduğunu belirtti.

Halkbank açıklamasında satışla ilgili haberlerde kur değişimleri dikkate alınmadan yabancı para değerlerinin hesaplanmasının gerçeği yansıtmadığının son derece açık olduğunu ifade etti.

"Sadece üç teklif geldi, gelen teklifler ilan bedelinden yüzde 35-40 düşüktü"

Halkbank açıklamasında AVM’lerin piyasa değerini, yöresinde bulunan sair gayrimenkullerin fiyat artışlarının değil, AVM’nin gelecek yıllar dahil müşteri ziyaretçi sayısı, ciro kapasitesi, kiracı sayısı ve mağaza doluluk oranlarındaki artış eğiliminin belirlediğini, tüm bunlar ve pandemi sonrası yaşanan gelişmelerin, AVM’lerin piyasa değerini ve alıcı taleplerini olumsuz etkilediğini belirtti.

Gayrimenkullerin ilanen satışa çıkarıldığı, ilanda kaldığı süre boyunca Bankaya yazılı olarak sadece 3 adet alım teklifi iletildiğini ifade eden Halkbank gelen alım tekliflerindeki bedellerin ise, satış ilan bedelinden %35 ile %40 oranında daha düşük seviyelerde olduğunu söyledi.

Banka açıklamasında konuyla ilgili şu detayları verdi:

Nihayetinde gayrimenkullerin eski sahibi kredili firma tarafından iletilen alım teklifinin, gayrimenkullerin güncel ekspertiz değeri düzeyinde ve Banka edinim maliyetinin üzerinde olması ile gelen diğer alım teklif bedellerinin oldukça üzerinde bulunması nedeniyle söz konusu teklif, Banka Yönetim Kurulu tarafından uygun bulunarak bahse konu gayrimenkullerin satışı gerçekleştirilmiştir.

Ayrıca, Bankamızın 2021 yılı Sayıştay Raporu’nun hiçbir bölümünde Safir AVM ve Seyir Terası’nın yabancı para değeri ile ilgili olarak herhangi bir tespit yapılmadığı gibi sadece AVM’nin elden çıkarılmasına yönelik öneride bulunulmuş olup Bankamız, öneri doğrultusunda en uygun koşullarda AVM’nin elden çıkarılma işlemini gerçekleştirmiştir.

2 yıl önce 583 milyon TL'lik finansman yükünün tasfiyesini sağlayan varlığın geri alınması için 905 milyon TL'lik anlaşma yapıldı

Kiler Holding'in bağlı ortaklığı Kiler Gayrimenkul Yatırım ile grup firması KBC Gıda, Halk Bankası'nın sahip olduğu "İstanbul Sapphire" alışveriş merkezi ve seyir terasının tamamını 905 milyon TL'ye almak için sözleşme imzalamıştı.

Açıklamada İstanbul Sapphire alışveriş merkezi ve seyir terasına ait 146 adet gayrimenkulun şirket tarafından 760 milyon TL'ye ve 101 adet gayrimenkulun 145 milyon TL'ye ana ortağı Kiler Holding grup firması KBC Gıda Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. tarafından olmak üzere 247 bağımsız bölümün tamamının 905 milyon TL'ye satın alınmasına ilişkin sözleşmesi imzalandığı belirtilmişti.

Ayrıca söz konusu gayrimenkulün yönetimi ve işletilmesi amacıyla kurulmuş Safir Çarşı Yönetim Hizmetleri AŞ'ye ait hisselerin Kiler GYO tarafından itibari değeri üzerinden satın alma işleminin gerçekleştirileceği ifade edilmişti.

2020'de Kiler GYO şirketin finansman yükünün azaltılması amacıyla şirket portföyünde yer alan gayrı menkullerin borçlara karşın ekspertiz değerlerinden belirli bir iskonto oranı ile alıcılara satışının tamamlandığını açıklamıştı. Bu satışla şirketin toplam 583 milyon TL’lik finansman yükü tasfiye edilmişti.