Advertisement
HABERLER ABONE OL

Hamiline yazılı pay senedine sahip olanlar, Merkezi Kayıt Kuruluşu'na (MKK) bildirilmek üzere hamiline yazılı pay senedi ihraç eden anonim şirketlere başvuracaklar.

Ticaret Bakanlığı'nın, Resmi Gazete'de yayımlanan hamiline yazılı pay senetlerinin Merkezi Kayıt Kuruluşu AŞ'ye bildirilmesi ve kayıt altına alınması ilişkin esasları belirleyen tebliğine göre, yapılacak bildirimde; MKK tarafından verilecek hizmetlerden, tahakkuk edecek vergilerle birlikte şirketlerden; 150 TL kayıt ücreti, 50 TL bildirim ücreti ve 150 TL pay sahipleri çizelgesi olmak üzere toplam 400 TL, pay sahiplerinden de 50 TL devir bildirim ücreti tahsil edilecek.

Pay sahiplerinin, hamiline yazılı pay senedi ihraç eden anonim şirketlere başvurmamaları halinde Kanundan doğan paya bağlı haklarını başvuruda bulununcaya kadar kullanamayacak.

Pekcan: Ticaretin daha güvenli yapılması için devreye geçirdik

Konuyla ilgili Twitter hesabından açıklama yapan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ticaretin daha güvenli yapılabilmesi amacıyla hamiline yazılı pay senetlerine ilişkin düzenlemeyi hayata geçirdikdiklerini belirtti.

Pekcan konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: 01.04.2021 tarihi itibariyle bu senetlerin ve bu senetlere sahip olanların Merkezi Kayıt Kuruluşuna (MKK) bildirilmesi zorunlu hale getirildi. Bildirim ve kayıt işlemine ilişkin Tebliğ bugün Resmi Gazete’de yayımlandı. Bildirim ve kayıt süreçlerinin yürütülmesi amacıyla MKK tarafından Hamiline Yazılı Pay Kayıt Sistemi de uygulamaya alındı. Bildirimler bu sistemle elektronik ortamda kolaylıkla yapılabilecek.

01.04.2021 tarihinden önce bastırılmış hamiline yazılı pay senetlerinin kayıt altına alınmasına ilişkin olarak da 31.12.2021 tarihine kadar bir geçiş süreci tanıdık. Mevcut senet sahiplerinin yılsonuna kadar ortağı oldukları şirkete başvurmaları gerekiyor.

Artık hamiline yazılı pay senedi sahipleri genel kurul toplantılarına MKK’da kayıtlı olmak kaydıyla katılım sağlayabilecek. Bu yeni düzenleme ile hamiline yazılı pay senedine ilişkin işlemler kayıt altına alınarak daha şeffaf ve güvenli şekilde sürdürülecek.