Advertisement
HABERLER ABONE OL

Bloomberg HT'ye konuşan Happy Moon’s Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aymutlu zincir restoranların, kira, gıda, personel maaşları ve enerji olmak üzere 4 ana kalem gideri olduğunu belirtti.

Gıda maliyetinin, bu kalemlerin yüzde 35-40’ını oluşturduğunu ve geçen seneden bu yana resmi olarak açıklanan enflasyon oranının yüzde 90 olduğunu söyleyen Aymutlu “2021 Haziran ayında beyaz etin kilosunu 15 TL’ye alıyorduk, şu an 62 TL’ye alıyoruz. Bonfile 106 TL’den 280 TL’ye, köfte 47 TL’den 116 TL’ye, ayçiçeğin litresi 11 TL’den 36 TL’ye çıktı. Bunları topladığınızda gıda maliyeti olarak bizim reel olarak hissettiğimiz yüzde 147” şeklinde konuştu.

Aymutlu “Buna ek olarak yüzde 39 kira artışı oldu. Tabii mal sahipleri yüzde 39’u kabul etmiyor yüzde 70 yüzde 100 kira talep ediyorlar” dedi.

Ocak ayında personel maaşlarına yüzde 50 oranında zam yapıldığın belirten Aymutlu “ Personelden aldığımız geri bildirimler bu maaşların kendilerine yetmediği ve başka sektörlere geçmek istedikleri yönünde oldu ve çalışanlarımızı elde tutabilmek için 1 Haziran’dan itibaren yüzde 20 daha zam yaptık” ifadelerini kullandı.

2019 yılında cironun yüzde 2’si oranında gerçekleşen enerji giderlerinin oranının ise yüzde 8-9’e yükseldiğini söyleyen Aymutlu tasarruflu makinalara geçmelerine karşın yaptıkları hiçbir hamlenin bu oranı düşürmeye yetmediğini ifade etti.

"Müşteri sayımız yüzde 15 azaldı"

Aymutlu, “Geçen seneden bugüne kadar müşteri sayımızda yüzde 15 azalma oldu. Üç ayda bir müşteri anketi yapıyoruz. 2019 yılında müşterilerin beklentisi için ilk üç sırayı lezzet, iyi hizmet ve konsept alırken şu anki anketlerde ilk sırayı fiyatın aldığını görüyoruz. Yaptığımız zam 2021’in Haziran ayından bu yana yüzde 40 olarak gerçekleşti. Elimizdeki müşteriyi tutmak için daha fazla zam yapamıyoruz. Daha önce restoranlar maliyet üzerinden bir fiyatlanma yapardı. Şu an tamamen psikolojik fiyatlandırma yapıyoruz. Bunun devam etmemesini temenni ediyoruz” şeklinde konuştu.

"Dayanamadığımız noktada fiyatlara zam yapmak zorunda kalabiliriz"

Aymutlu “Yüzde 40 daha zam yapmamız gerekiyor; ama bunu yapma lüksümüz yok. Müşteri, ciro demek. Müşteri sayısının azalması maliyetlerin daha fazla artması anlamına geliyor. Müşteri olmadığı zaman, sabit olan enerji, kira, maaş gibi kalemleri ödemek çok daha yara verici olabilir. Tedarikçilerle eskiden yıllık anlaşma yapıyorduk. Şu anda hiçbir tedarikçimiz yıllık bir bağlantı yapmak istemiyor. Aydan aya fiyat belirliyorlar. Onların bize verdikleri fiyatlar yukarıya doğru olursa dayanabildiğimiz yere kadar dayanıp, dayanamadığımız noktada fiyatlara müşteriyi kaybetmeyeceğimiz oranda, küçük küçük zam yapmak zorunda kalabiliriz” değerlendirmesinde bulundu.