Advertisement
HABERLER ABONE OL

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Eylül ayı içi borçlanması hedefin altında kalırken, Eylül'de dış borçlanmanın etkisiyle toplam borçlanma da 50 milyar TL'yi aştı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Salı günü iki tahville ihaleler öncesi yapılan satışla birlikte toplam 9,7 milyar TL borçlandı. Bunun yanında Hazine’nin 5 yıl vadeli kira sertifikasıyla 725 milyon TL'lik borçlanma yaptı.

Bu borçlanmayla Hazine böylece Eylül ayında toplamda 33,9 milyar TL borçlanmaya ulaşırken iç borçlanma hedefinin altında kalındı. Hazine'nin Ağustos ayı sonunda açıkladığı Eylül-Kasım iç borçlanma programında Eylül ayında 40 milyar TL'lik borçlanma öngörülmüştü.

Eylül'deki dış borçlanmayla yıllık dış borç hedefi tamamlandı

Eylül stratejisinde dış borçlanma hedefi öngörülmemesine rağmen bu dönemde Hazine'nin dış borçlanmaya çıktığı görüldü.

Hazine eurobond ihracı 2,25 milyar dolar (19,4 milyar TL) dış borçlanma gerçekleştirdi. Böylelikle dış borçlanma da dikkate alındığında Eylül'de toplamda 53,3 milyar TL'lik borçlanma yapılmış oldu.

Son yapılan dış borçlanma ile toplamda uluslararası piyasalardan 2021'de 10 milyar dolarlık borçlanma yapıldı. Böylelikle 2021 için görülen dış borçlanma hedefi tamamlanmış oldu.

Gelişenlerde borçlanma çalışmaları hızlandı

Hazine, Eylül ayında piyasa koşullarını dikkate alarak dış borçlanma kararı alırken, diğer gelişen ülkelerin de benzer şekilde dış borçlanma çalışmalarına hız verdiği görüldü.

Gelişen piyasaların tahvil ihraçları Fed cephesinden gelecek teşviklerin geri çekilmesi kararına yönelik endişelerle yeniden yükselişe geçti. Sadece geçen hafta hazineler ve şirketler tarafından 36 milyar dolarlık euro ve dolar cinsinden tahvil ihracı gerçekleştirilirken ondan önceki 10 haftada toplamda 90 milyar dolarlık tahvil ihraç edilmişti.

Türkiye, Endonezya, Şili, Sırbistan ve Macaristan tarafından ihraç edilen tahviller güçlü bir talep ile karşılanırken Arab Petroleum Investments Corps pazartesi günü yatırımcılarla görüşmeye başladı. Nijerya da son üç yıldaki ilk dolar cinsi tahvil ihracını gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

Fed’in varlık alımı azaltımına başlayacağına dair spekülasyonlar ve refinansman için uygun ortamın oluşması ihraçlara olan talebin artmasında önemli rol oynadı.

Vanguard Asset Management Gellişen Piyasalar Sabit Getirili Menkul Kıymetler Müdürü Nick Eisinger, dördüncü çeyrekte ihraçların hızlanacağını belirterek, “Birçok ülke henüz fon bulma sürecini tamamlamadı ve bu ülkelerin bir kısmı Fed’in varlık alımı azaltımı öncesinde gelecek yılı erkenden finanse edecek” dedi.

Gelişmekte olan ülkelerin bu yılın sonuna kadar vadesi gelecek 102 milyar dolar değerinde tahvili bulunurken 2022 yılı içerisinde vadesi gelecek 389 milyar dolarlık tahvili var. Bu da bol nakit elde eden yatırımcıların, ABD Hazine tahvillerine kıyasla cazip getiri olanakları sunan gelişen piyasalara yeniden yatırım yapmasını sağlayabilir.