Advertisement
HABERLER ABONE OL

Hazine ve Maliye Bakanlığı üretim odaklı ihracatı önceleyen Türkiye Ekonomi Modeli uygulanırken para ve maliye politikalarının eşgüdümüyle tüm araçların etkin bir şekilde kullanılacağını belirtti. Bakanlık "Bu model ile üretimin ithalata olan bağımlılığı nedeniyle büyümenin yüksek gerçekleştiği dönemlerde yüksek cari açık verilmesi ve büyümenin düşük gerçekleştiği dönemlerde düşük cari açık verilmesi sarmalından çıkılacaktır" ifadelerini kullandı.

Bakanlığın açıklamasında, 2002'den bu yana altyapı ve lojistik hizmetlerinde önemli mesafe katedilmesi, bunun bölgeler arası ulaşım imkanlarını kolaylaştırarak yatırımcılara eşit fırsatlar sunması, nitelikli insan kaynağının katma değerli üretimin ve ihracatın kısa sürede artırılmasına katkı sağlayacağı belirtildi.

Açıklamada "Küresel olanak ve risklerin, pazara yakın, maliyet avantajına sahip, dijital altyapısını geliştiren, nitelikli insan sermayesine sahip, katma değerli ve yeşil üretim yapabilen, cari dengesi ve borçluluk oranı sürdürülebilir olan ülkeleri ön plana çıkaracak olması bu modelin ülkemiz için hayati seviyede elzem olduğunu göstermektedir" dendi.

Bu ekonomi patikasında katma değerli üretimle ithal girdinin önlenebileceği sektörlere, küresel iklim değişikliğinin önemli oranda etkilediği tarıma, cari açığı azaltmada kritik rolü olan turizme ve istihdamın artırılmasına öncelik verileceği belirtildi ve "Bu çerçevede tüm kurumlar koordinasyon içinde şeffaf ve öngörülebilir şekilde Türkiye Ekonomi Modelini destekleyecek selektif adımlar atacaktır" ifadeleri kullanıldı.