Advertisement
HABERLER ABONE OL

İsveç Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Anna Breman daha genişleyici para politikasına ihtiyaç olması halinde Merkez Bankası'nın helikopter para ve 'daha negatif' faiz gibi araçları kullanmaya hazırlıklı olması gerektiğini söyledi.

Bir webcast'te konuşan Breman şu anki para politikasının toplumdaki değişime uygun olmadığını belirterek "İnovasyona ve yeni düşüncelere açık olmalıyız" diye konuştu.

Breman kısa vadede daha fazla teşvik gerekmesi halinde "şimdilik" negatif repo faizi ve parasal genişleme artışının ellerindeki araçlar olduğunu kaydetti.

Ekonomist Milton Friedman tarafından ortaya atılan ve Merkez Bankası'nın doğrudan hanehalkına verdiği para olarak da adlandırılabilecek 'helikopter para' aracının ise enflasyonu yükseltmek için etkili bir araç olabileceğini ancak meşruluğunun belirsiz olduğunu söyledi.

Breman en kolay uygulanacak geleneksel olmayan aracın getiri eğrisi kontrolü olduğunu söyledi ve "Fiyat istikrarına yönelik tehdit olursa denenmemiş yeni araçlar kullanmaya hazırlıklı olmalıyız. Bu bahsettiğim araçlar kanuna uygun oldukça kullanma ihtimalini göz önünde bulundurmalıyız" yorumunu yaptı.