Advertisement

Asya hisse senetleri, yatırımcıların koronavirüs aşısıyla ilgili gelişmelerini değerlendirmesiyle ABD ve Avrupa hisse vadelileriyle birlikte kazançlar ile kayıplar arasında dalgalandı. Küresel hisseler Kasım ayını rekor yükselişle kapatmaya hazırlanıyor. Petrol fiyatları ise düştü.

S&P 500 Endeks vadelileri haftaya yükselişle başladı, sonrasında geriledi. Avustralya ve Japonya hisseleri de aynı seyri izlendi. Dolar göstergesi son kayıplarını artırarak Nisan 2018'den beri en düşük seviyeye geriledi. Çin hisseleri, imalat sektörü faaliyetlerinin Kasım'da beklenenden hızlı artması ve merkez bankasının finansal sisteme beklenmedik bir şekilde fon sağlamasının ardından güçlü bir performans gösterdi.

Petrol, OPEC+'ın Ocak ayında planlanan arz artışının ertelenmesine ilişkin beklenen anlaşmasının belirsizliğini korumasının etkisiyle düştü. Konu, Pazartesi günkü toplantıda görüşülecek. Altın da değer kaybetti.

ABD'de Kamu Sağlığı Dairesi Başkanı Jerome Adams, Pazar günkü açıklamasında federal hükümetin iki büyük ilaç üreticisinin Kovid-19 aşılarının acil durum onayı başvurularının hızlı bir şekilde değerlendirilip onaylanacağını umduğunu söyledi.

Küresel hisse senetleri pozitif aşı haberlerinin ekonomik toparlanmanın 2021'de ivme kazanacağı beklentilerini artırmasıyla Kasım'da yüzde 13 yükseldi. Kârları büyümeyle yakından ilişkili şirketlere yönelik talep arttı.

Goldman Sachs Group Inc., büyük gelişmiş ülkelerde halkın büyük bir bölümünün 2021 ortasına kadar aşıya erişim sağlamasını bekliyor. Bankanın beklentisi bunun da büyümede hızlı bir artışı tetikleyeceği yönünde.

New York Şehri'nde okullar 7 Aralık'ta yeniden açılmaya başlayacak. California'da vakalar Los Angeles ve San Francisco'da daha sıkı kısıtlamalara geçilmesinin ardından rekora yükseldi.

OPEC ve grup ile birlikte hareket eden üreticiler Pazartesi günü tam kapsamlı bir toplantı yapacaklar. Toplantıdan anlaşmanın revize edilmesine ilişkin bir sonuç çıkmaması durumunda askıya alınan üretimin günlük 1.9 varillik kısmının üretimine yeniden başlanacak.