Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

HSBC tarafından yayımlanan emtia raporunda toparlanan küresel taleple bazı Türk çelik şirketlerinin görünümünün iyileştiğine dikkat çekildi.

HSBC küresel çelik talebi görünümün 2022’nin ikinci yarısının büyük kısmında yüksek enerji fiyatları ve zayıflayan küresel makro faktörlerle baskı altında olduğunu ve bu baskının ABD’de talep görünümünün güçlü kalması ve Çin’de toparlanma yaşamasıyla gevşediği belirtildi.

HSBC Şubat ayında yaşanan depremin Türkiye’nin çelik üretiminin üçte birini vurduğunu ve arz sıkıntılarına yol açtığını kaydetti. Banka Erdemir’in İskenderun tesisinin etkilendiğini ve tekrar faaliyet geçmesinin 2023’ün ikinci çeyreğini bulacağını öngördü.

Bununla birlikte depremin vurduğu bölgeler ve yenilenmesi gereken bölgelerin inşaası için ortaya çıkacak talebin çelik rakamlarında kademeli olarak daha yüksek çelik fiyatlarına yol açacağı belirtilirken Erdemir’in kapalı fabrikası nedeniyle kısa vadede sorunlar yaşayacağı ifade edildi.

Hedef fiyatlar yukarı yönlü güncellendi

Raporda çelik fiyatlarında ve talep görünümünde pozitif katalizörler görüldüğü ve bu durumun dördüncü çeyrekteki zayıf talep görünümünün toparlanmasına yardımcı olacağı vurgulandı.

HSBC Erdemir için 'Tut' tavsiyesini korurken hedef fiyatını 32 TL’den 45 TL’ye güncelledi.

Kardemir için ise 'Tut' tavsiyesini 'Al'a çevirerek hedef fiyatını 13 TL’den 25 TL’ye yükseltti.

Banka genel durumun tüm oyuncular için pozitif göründüğünü belirtirken Erdemir’in 2023 ikinci çeyreğinde daha pozitif bir görünüme sahip olacağını değerlendirdi.