Advertisement
ENERJİ ABONE OL

HSBC, çevrecilere göre bankayı rakiplerinin önüne geçiren bir hamleyle, petrol ve doğalgaz ile bağlantılı yeni altyapı projelerine finansman sağlamayacak.

Ana merkezi Londra’da bulunan banka, bilimsel ve uluslararası kurumlar tarafından küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlamak için yapılması gerekenler hakkında bilgilendirilmesinin ardından, hamleyi enerji politikasına yaptığı bir güncelleme olarak duyurdu.

HSBC, fosil yakıt şirketlerine finansman sağlayan en büyük bankalar arasında yer alıyor. Bloomberg verilerine göre, banka 2015 Paris Anlaşması’ndan bu yana fosil yakıt şirketlerine 111 milyar dolar ile Avrupa'da en çok borç veren ikinci banka konumunda. Bunun sonucu olarak bankanın ana merkezi, sıklıkla iklim konulu protestoların hedefi oluyordu.

Kâr amacı gütmeyen kuruluş Reclaim Finance’in kurucusu Lucie Pinson, “HSBC’nin yeni politikası, özellikle iklim konusunda öncü olduğunu iddia etmesine rağmen petrol ve doğalgaz şirketlerine finansman sağlayan diğer bankalara yol gösteriyor” derken, “HSBC’nin petrol ve doğalgaz şirketlerine finansmanı ne zaman keseceğini netleştirmesi gerekiyor” şeklinde ekledi.

Mevcut projelere finansman ve yatırım devam edecek

Uluslararası Enerji Ajansı’nın, sıfır karbona geçişin düzgün bir şekilde sağlanması için, mevcut petrol ve doğalgaz projelerine yapılan finansman ve yatırımın devam etmesi gerektiğini belirten raporuna değinen HSBC, enerji sektöründeki müşterilerine finansman ve danışmanlık hizmeti vermeye devam edeceğini açıkladı. Fakat bu şirketlerin, bankanın 2030 salınım ve 2050 sıfır karbon hedefleri ile uyumlu geçiş planlarının olması gerekiyor.