Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

HANDE BERKTAN

Tüketici elektroniğinde Çinli teknoloji şirketi Huawei bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre bilgisayar ve tablet satışlarında yüzde 50 artış sağladı. Geçen yıl gelirlerinin yüzde 10’unu AR-GE yatırımlarına ayıran şirket 22.5 milyar dolarlık AR-GE yatırımına imza attı.

Tablet ve dizüstü bilgisayar satışları yüzde 50 arttı

Teknoloji ürünlerinde talebe karşı, Huawei Tüketici Elektroniği Kurumsal İlişkiler Müdürü Kaan Arlı “Tüketici elektroniğinde pandemi dönemindeki kuvvetli talep ediyor. İlk 4 aylık periyotta pazar payımızı artırdık. Tablet ve bilgisayar tarafındaki eğilim de devam ediyor. Huawei dizüstü bilgisayar pazarında Türkiye’de en çok satan ilk 3 markası arasına girdi. Akıllı saat tarafında ise ilk 2 marka arasındayız. Huawei bilgisayar ve tablet tarafında ciddi yatırımlar yaptı. Geçen yılın ilk çeyreğine göre özellikle dizüstü bilgisayar, tablet tarafında yeni modellerin olumlu etkisiyle, satışlarda geçen yıla göre yüzde 50 artış yakaladık” dedi.

Tüketici, akıllı telefonlarda, 10 bin TL fiyat bandının altındaki ürünleri talep ediyor

Fiyatın, tüketicinin satın alım noktasında en önemli kriterlerden biri olduğunu söyleyen Kaan Arlı “Türkiye’de ekonomik koşullara bakıldığında öncelikle taksitlendirme önemli ve 5 bin TL fiyat bandı altı ürünlerin satışı daha fazla. Genel eğilim 12 taksit bandındaki cihazlarda. Genel pastanın içindeki büyük dilim 10 bin TL fiyat bandı altındaki ürünlerde. Dövize göre fiyatların anlık değişimi yapılmıyor ancak dalgalanma hızlanınca fiyat tahmini yapmakta zorlanıyoruz. Tüketicilere telefon ve bilgisayar dışında alternatif ürünleri sunuyoruz” dedi.

Çip tedarik sorunu, Huawei ‘de üretimi aksatmadı

Çip tedariğine dair Arlı “Çip tedarik sıkıntısı, otomotivden tüketici elektroniğine birçok sektörü etkilemeye devam ediyor. Bu sorun üretim hacimlerini etkiledi. Hedeflenen kapasitenin altına inen üretim rakamları olmadı yani otomotivdeki gibi üretim duraksaması gibi sorun olmadı. Dünya genelinde 3 yıllık plan içerisinde, yeni çip yatırımları geliyor. Yalnız çip fabrikası açıldıktan sonra seri üretime geçiş için 2,3 yıl beklemek gerekebiliyor. 2024 başı gibi çip krizinin azalmasını bekliyoruz.” açıklamasını yaptı.