Advertisement
HABERLER ABONE OL

İlaç sanayicisi her yıl şubat ayında belirlenerek sabitlenen döviz kuruna yüzde 40'lık bir artış bekliyor.

Bloomberg HT'ye değerlendirmelerde bulunan İlaç Endüstrisi İşverenleri Sendikası Genel sekreteri Savaş Malkoç, sektörün 2021'de büyük sorun yaşadığını hatırlatarak geçen yıl 4,58 liraya sabitlenen euronun bu yıl 6,40'lar seviyesine gelmesi gerektiğini söyledi.

"Geçen yıl özellikle yılın sonlarına doğru piyasada güncel kurda yaşanan hızlı artışlar, euronun 20, 21 lira seviyesini görmesi, makasın ciddi açılması sektörü iki türlü etkiledi" diyen Malkoç, her yıl şubat ayında devlet tarafından belirlenen kurun piyasa gerçeklerine uygun olmasını talep etti.

"Maliyetler yüzde 100 arttı"

Kur artışının hem küresel hem de yerel olarak maliyetlerde yüzde 100'e varan artışlara neden olduğunu belirten Malkoç, "Sektör maruz kaldığı yüzde 100 maliyet artışına karşın ilaç, Şubat ayında belirlenen kurdan fiyatlandırılmaya devam etti. Bu durum sektörü iki türlü olumsuz etkiliyor. Sektör, devlete her türlü fedakarlığı yaptı. Yıl içindeki artışlar nedeniyle bu yıl, yıllık artışın yanı sıra bir kez daha güncelleme istiyoruz. Çünkü bu koşullarda arge konusunda yakalanan trendin sürmesi zorlaştı" diye konuştu.

"Yerli ve milli şirketler güçlensin"

İlacın ana alacısının Sosyal Güvenlik Kurumu olduğunu hatırlatan Malkoç, SKG'nın da yüzde 40'ları aşan iskontolar yaptığını ve tüm mali yükü firmaları üstlendiğini n altını çizdi.

Malkoç, "İlaç kuru, fiyatlandırma ve geri ödeme politikaları, yerli ve milli şirketleri güçlendirecek, arge için şirketlerin kendi bünyelerinde fon oluşturmaya olanak sağlayacak şekilde olması gerekir" dedi.

Avrupa’da karbon izinlerinin fiyatı, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal edebileceğine dair endişelerin doğalgaz fiyatlarını artırmasıyla yükseldi. Doğalgaz fiyatlarının yükselmesiyle kömür gibi fosil yakıtlardan elektrik üretmek daha ucuz hale gelirken karbon izin kontratları da bundan destek buldu.

Avrupa’da karbon fiyatları ton başına 89,68 euroya kadar tırmanarak tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Inspired Energy paylaştığı bir notta, “Karbon fiyatlarının yükselmesi bölgesel doğalgaz tedarik krizinin etkilerinin bir kısmını yansıtıyor. Bu boyutta bir yükseliş enerji geçiş dinamiklerini de kötü etkileyebilir” dedi.

ABD ise Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi halinde Avrupa’ya daha fazla LNG sağlamak için Katar’ın da aralarında bulunduğu doğalgaz üreticileriyle görüşüyor.

Dünyanın en büyük LNG ihracatçılarından olan Katar halihazırda tam kapasitede üretim yapıyor ve kargolarının büyük kısmı uzun dönem kontratlar dahilinde Asya’ya gidiyor.

Bloomberg’e konuşan kaynaklar ise Avrupa ve ABD’ye LNG ihraç etmenin büyük siyasi kazanımları olsa da Katar’ın Asya’daki ortaklıklarından vazgeçmek istemeyeceğini belirtiyor.

Sasa Polyester, Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yaptığı açıklamada 500 milyon dolar tutarına kadar eurobond ihracı için aracı kurumların yetkilendirilmesiyle ilgili çalışmalara başlanacağını duyurdu.

Şirket tarafından KAP'a yapılan açıklamanın tamamı şöyle:

Şirketimiz Yönetim Kurulu'nun 26 Ocak 2022 tarihli toplantısında; yatırımlarımızın ve işletme sermayesi ihtiyacının finansmanı amacıyla, tamamı yurt dışında satılmak üzere, çeşitli tertip ve vadelerde, ihraç tarihlerindeki piyasa koşullarına göre belirlenecek sabit ve/veya değişken faiz oranlarında toplamda 500.000.000 USD (beş yüz milyon Amerikan Doları) tutarına kadar Borçlanma Aracı (Eurobond) ihracı yapılmasına, bu kapsamda aracı kuruluşların yetkilendirilmesi için çalışmalara başlanmasına, Sermaye Piyasası Kurulu ve ilgili diğer kurum ve kuruluşlar nezdinde gerekli başvuruların yapılmasına, ihraca ilişkin koşulların belirlenmesi ve satışın gerçekleştirilmesi dahil tüm işlemlerin yapılması hususunda üst yönetimin yetkilendirilmesine karar verilmiştir.

Goldman Sachs stratejisti Peter Oppenheimer, beklentilerin yıl boyunca makul bir yükselişe işaret etmesine rağmen ABD endeks seviyelerindeki düşüşlerin alım fırsatı olarak görülmesi gerektiğini belirtti.

Piyasalardaki düzeltmelerin ayı piyasasına dönüşmeyeceğini düşündüğünü belirten Oppenheimer, sıkılaşma döngüsünün düşük ama pozitif hisse getirisi sağlayacağını belirtti.

"Yüksek reel faiz ve iyileşen kârlılık temelleri değer sektörlerini 'değer tuzağı'ndan 'değer fırsatları'na taşımalı" diyen Oppenheimer,ESG ve dekarbonizasyonun bu trendleri destekleyeceğini vurguladı.

Citigroup ise özellikle ABD endeksleri dışındaki hisselerin dipten alınması tavsiyesinde bulundu. Tüketici ürünleri, sağlık ve telekom gibi hisseleri öneren Citigroup, bu sektörlerin yüksek faizlere ve ekonomideki yavaşlamaya karşı daha az hassas olduğunu söyledi.

Döngüsel hisselerde yaşanan son düşüşün sert bir ekonomik yavaşlamadan ziyade kısa süreli bir piyasa satışına işaret ettiğini belirten Citigroup, sonraki düşüşlerde FTSE 100 ya da finansal hizmet şirketlerinin hisselerinin alınması tavsiyesinde bulundu.

Küresel piyasalarda risk iştahının azalması ve yaşanan satış dalgası sonrasında fon yöneticileri portföylerini hedgelemek için satım opsiyonlarına akın etti. S&P500'de satım opsiyonlarının hacmi pazartesi günü Mart 2020’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Avrupa’da ise Euro Stoxx 50 Endeksi’nin düşeceğine dair kontratların sayısı Aralık ayından beri ilk defa 1 milyonu geçti. Rusya’da Moskova Borsası Ukrayna üzerinden ABD ile Rusya arasında artan gerginliğin etkisiyle pazartesi günü yüzde 5 değer kaybetti. ABD’de vadeli piyasaslar ve Avrupa piyasaları da küresel risk iştahının azalmasıyla haftaya düşüşle başlamıştı.

Altın fiyatları, Fed toplantısı öncesinde 1.850 doların üzerine tırmandıktan sonra geriledi. Gram altın ise küresel altın fiyatlarındaki yükselişten destek bularak dün 800 TL’nin üzerine tırmandıktan sonra düşüş yaşadı.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) salı ve çarşamba günü toplanarak Ocak ayı için faiz kararını açıklayacak. Bloomberg anketine katılan ekonomistler Fed’in bu toplantıda Mart ayındaki faiz artırımının sinyalini vermesini beklediklerini belirtti.

Goldman Sachs ise Fed’in politika faizini Wall Street’in beklediğinden daha agresif bir şekilde artırma riski olduğunu söyledi. Goldman Sachs Baş Ekonomisti Jan Hatzius, haftasonu müşterileriyle paylaştığı bir notta Mart, Haziran, Eylül ve Aralık’ta olmak üzere 4 adet faiz artırımı beklediklerini söyledi.

Bloomberg Economics’in çalışmasına göre Arjantin Fed’in faiz artırımlarına karşı en kırılgan ülke konumunda bulunurken, Türkiye ikinci sırada yer alıyor. Arjantin ve Türkiye’nin ardından en fazla risk altında bulunan diğer ülkeler ise Güney Afrika, Kolombiya, Mısır ve Brezilya.

Ons altın fiyatı

Ons altın, geçen haftayı yüzde 1’e yakın yükselişle kapatarak son 6 haftanın 5’ini kazançla geçirmiş oldu. Haftaya yatay bir seyir başlayan ons altın, küresel piyasalardaki risk iştahının azalmasından destek bularak salı günü 1.853 dolara kadar tırmandı. Fed toplantısı öncesinde hafif bir gerileme kaydeden değerli metal, çarşamba günü 1.846 dolar seviyesinde bulunuyor.

Gram altın fiyatı

Gram altın, geçen hafta küresel altın fiyatlarındaki yüksek seyre rağmen Dolar/TL ’deki dalgalanmadan etkilenmişti. Yeni haftaya da dolar kurundaki yükselişi takip ederek başlayan gram altın, sonrasında küresel altın fiyatlarında yaşanan yükselişle salı günü 805 TL’ye kadar yükseldi.