Advertisement
HABERLER ABONE OL

Pfizer Inc.’nin aşısı, üçüncü dozun yüksek oranda mutasyona uğramış Omikron varyantını durdurmaya halen yardımcı olabileceğini gösteren laboratuvar deneylerine göre, bu varyanta Kovid-19’un diğer varyantlarına kıyasla daha az bağışıklık sağlıyor.

Güney Afrika’nın Durban kentinde bulunan Afrika Sağlık Araştırma Enstitüsü’ndeki araştırmacılar, Omikronun iki doz Pfizer-BioNTech SE aşısı olan kimselerin ürettiği antikoru nötralize etme seviyelerinde, yaklaşık 2 yıl önce Çin’de ortaya çıkan virüse kıyasla yaklaşık 40 katlık bir azalmaya neden olduğunu buldu.

Laboratuvarın araştırma şefi Alex Sigal, yeni varyant karşısında aşının etkinliğini ölçmeye yönelik deneylerin ilk sonuçlarının çevrimiçi sunumunda yaptığı açıklamada, “Bağışıklık korumasındaki azalma güçlü, ancak bütünüyle bir kayıp yok” dedi.

Sigal, “Aşılarca desteklenen bağışıklıkta daha da ilerleme olacak. İyi bir hatırlatma dozu muhtemelen hastalık ihtimalinizi, özellikle daha ağır bir hastalığa yol açan ağır bir enfeksiyon ihtimalini düşürecektir. Hatırlatma dozu olmayanlar bu aşıyı yaptırmalı ve daha önce hastalığa yakalananlar aşı olmalı” şeklinde konuştu.

Altın fiyatları, ABD enflasyon verisi öncesinde yatırımcıların jeopolitik risklere odaklanmasıyla yükseldi fakat hala dar bir fiyat aralığında seyrediyor. Gram altın ise pazartesi günü rekor tazeledikten sonra dolar/TL’deki düşüşle geriledi.

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir’i Ukrayna’ya saldırması durumunda ağır yaptırımlarla karşılacağı konusunda uyardı. Jeopolitik risklerin tırmanmasıyla beraber altın fiyatları borsalardaki ralliye rağmen salı günü yüzde 0,3 yükseliş kaydetti.

Üçüncü dozun yüksek oranda mutasyona uğramış Omikron varyantını durdurmaya halen yardımcı olabileceğini gösteren laboratuvar deneylerine göre, Pfizer'ın aşısı bu varyanta Kovid-19’un diğer varyantlarına kıyasla daha az bağışıklık sağlıyor.

Altın, üç yıldan sonra ilk defa yılı kayıpla kapatmaya hazırlanırken Aralık başı itibariyle 2015’ten bu yana en kötü yıllık performansını göstermiş durumda. Altın 2020 yılını yüzde 25 yükselişle kapatarak 2012’den bu yana en kazançlı senesini geçirmişti.

Ons altın fiyatı

Omikron varyantının küresel piyasalarda yarattığı belirsizlikle geçen haftayı inişli çıkışlı bir seyirle geçiren ons altın, cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisi sonrasında 1.780 doların üzerine tırmanmıştı. Hafta başından bu yana dar bir fiyat aralığında işlem gören değerli metal, çarşamba günü 1.787 dolar civarında bulunuyor.

Gram altın fiyatı

Gram altın, dolar/TL’deki yükselişle geçen hafta 791 TL’ye ulaşarak rekor tazeledikten sonra hafif bir çekilme yaşasa da haftanın kalanında yükseliş eğilimi içerisindeydi. Yeni haftaya yatay bir seyirle başlayan gram altın, pazartesi günü dolar/TL’deki yükselişle rekor tazeleyerek 795 TL’yi gördükten sonra gerileyerek 778 TL civarında bulunuyor.

Barclays stratejistleri, Fed’in açıklamalarının şahinleşmesinin de Omikron varyantının da hisselerdeki ralliyi durduramayacağını söyledi.

“Küresel ekonomi her yeni Kovid dalgasıyla beraber koşullara uyum sağlamayı başardı ve bu döngünün Omikron varyantında da sürmesini bekliyoruz” diyen Barclays Stratejisti Matthew Joyce, Fed’den gelen faiz artırımı mesajlarının halihazırda fiyatlanmamış olma ihtimalinin çok düşük olduğunu söyledi.

UBS Yatırım Müdürü Mark Haefele ise temel senaryolarının piyasaların pozitif ekonomik büyüme ve kazanca odaklanacağı yönünde olduğunu söyledi.

Morgan Stanley tam tersini söylemişti

Morgan Stanley stratejistlerine göre ise piyasaların yeni koronavirüs varyantından daha fazla endişelenmesi gereken bir şey var. Micheal Wilson öncülüğündeki stratejistler Fed Başkanı Jerome Powell’ın varlık alımı azaltımının hızlanabileceği sinyali vermesinin ardından hisse senetleri için en büyük risk faktörünün Omikron varyantı değil, Fed’in aksiyonları olduğunu bildirmişti.

Stratejistler müşterilere yazdığı bir notta “varlık alımının azaltılması piyasada sıkılaşma demek. Bu da toparlanmanın bu aşamasında düşük değerlemeler anlamına gelir” ifadelerine yer verdi.

Benzer biçimde JP Morgan stratejistleri de hisse senedi piyasaları için Merkez Bankalarının şahinleşmesinin Kovid-19’dan daha büyük bir risk faktörü olduğu görüşünde. Buna rağmen kurum bugünkü bir notunda ABD borsalarında rallinin gelecek yıl da süreceği tahminini paylaştı. Morgan Stanley ise S&P 500 endeksinin ve değerlemelerin düşeceğini öngördü.

Genelde boğa tutumundaki UBS Global Wealth Management stratejistleri ise bugünkü bir notta, omikron ve Fed risklerinin değerlendirildiği bir ortamda volatilitede artış beklediklerini söyledi. Stratejistler yatırımcılara riskli varlıklardan hızlı çıkış yapmaktan kaçınmaları gerektiğini belirtirken parasal sıkılaşmasın baz senaryoları için düşüş tehdidi oluşturabileceğini bildirdi.