Bloomberght
SON DAKİKA
Bloomberg HT Haberler İmalatın yükselmesine rağmen düşen fiyatlar AMB'yi uyarıyor

İmalatın yükselmesine rağmen düşen fiyatlar AMB'yi uyarıyor

  • Euro Bölgesi'nde imalat verilerinin yükselişe işaret etmesine karşın, fiyatlardaki baskının devam etmesi AMB'yi uyarıyor

İmalatın yükselmesine rağmen düşen fiyatlar AMB'yi uyarıyor
01 Nisan 2016, Cuma 12:00 Güncelleme :

Euro Bölgesi'nde üretici fiyatları Mart ayında 2009 yılından bu yana en sert düşüşünü gerçekleştirmesi, zayıf enflasyonist baskıların, imalatın genişlemesine karşın şirketlerin fiyat artırma gücünü azaltıyor olabileceğini işaret etmişti.

Markit Economics, Cuma günü satın alma yöneticileri endeksinin (PMI) Şubat ayındaki 51.2 seviyesinden Mart ayında 51.6'ya yükseldiğini açıkladı. 50 seviyesinde gerçekleşen gösterge, imalatta gerçekleşen genişlemenin sinyalini verdi. Açıklanan verinin 51.4 seviyesindeki tahminin üzerinde olmasına karşın yine de bir yılın en zayıf çeyreğini kaydetti.

Üretici fiyatları, enflasyonu canlandırma çabalarıyla bu ay yeni teşvik paketi açıklayan Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) karşı karşıya olduğu mücadelenin altını çizdi. Tüketici fiyatları ise Mart ayında, bir yıl öncesine göre yüzde 0.1 düşerek sıfırın altında gelen ardı ardına ikinci veri oldu.

Londra'da “Politika yapcılar da imalat tedarik zincirinde deflasyonist baskıların daha fazla güçlenmesinden endişe edecekler” diyen Markit ekonomisti Chris Williamson, deflasyonist baskılar özellikle çekirdek enflasyonda belli oluyor” şeklinde görüş bildirdi.