Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye inşaat malzemeleri sektöründe iç pazarda büyümenin yavaşlaması beklentisi öne çıktı.

Sektörün çatı kuruluşu İMSAD Aralık 2021 dönemine ilişkin sektörel raporunu yayımladı.

Rapora göre, inşaat malzemeleri sanayisi 2021'i yüksek bir üretim, ihracat ve ciro artışı ile kapatıyor. 2021'de ihracatın 30 milyar dolara ulaşması, sanayi üretiminde yüzde 20 büyüme gerçekleşmesi bekleniyor.

İç satışlar, yenileme pazarının desteği ile önemli ölçüde genişledi. İnşaat malzemeleri sanayisi 2022 yılına bu yüksek performans ile girmekle beraber yeni yılın koşullarının birçok açıdan sektörü zorlayacağı öngörülüyor.

"2022'de ihracat artışı sürecek"

İMSAD'ın 2022 öngörüsüne göre inşaat malzemeleri sanayisinde ihracat artışının sürmesi bekleniyor. 2021 yılında küresel tedarik zincirlerindeki değişim, yüksek navlun fiyatları, pazarlardaki canlanma gibi gelişmeler ile Türkiye'ye yönelik ilave tedarik talebi oluştuğu ve bu talebin 2022 yılında da devam edeceği bekleniyor.

Raporda, 2022 yılında Avrupa pazarında sıfır emisyon amaçlı bina yenilemeleri, ABD'de yeni altyapı paketinin uygulanması ve enerji ihraç eden pazarlarda gelir artışlarının talebi destekleyeceği, salgın karşısında Çin'in sıfır taviz politikası ile uyguladığı kapatmalar ve Asya'da diğer ülkelerdeki üretimin devamı gibi riskler Türkiye'ye avantaj sağlamaya devam edeceği ifade edildi.

Salgında 2020 benzeri bir kapanma yaşanmaması halinde 2022 yılı inşaat malzemeleri ihracatında yüzde 8-10 artış sağlanması bekleniyor.

İç pazarda büyümede yavaşlama beklentisi

Raporda yeni ekonomi politikaları uygulaması ile çok yüksek bir enflasyon oluştuğu, satın alma gücünün zayıfladığı, inşaat maliyetlerinin önemli ölçüde arttığı ve yeni inşaat başlangıçları için koşulların zayıfladığı vurgulandı.

Buna bağlı olarak 2022 yılında iç pazarda inşaat işlerinde ve inşaat malzemeleri satışlarında büyümelerin yavaşlayacağı kaydedildi. 2023 yılı seçimlerine doğru özellikle inşaat ve konut sektörüne verilen desteğin artacağı ve bunun da 2022 yılında işleri destekleyecek en önemli unsur olacağı dolayısıyla 2022 yılının ikinci yarısında konut yapı ruhsatı sayılarında hareketlenme yaşanacağı fakat hane halkının satın alma gücündeki zayıflama nedeniyle yenileme pazarının olumsuz etkileneceği belirtildi.

"Sanayi üretiminde büyüme yavaşlayacak"

Raporda inşaat malzemeleri sanayi üretiminin 2021 yılında yüksek bir artış gösterdiğini kaydedilerek birçok alt sektörde kapasitelerin dolduğu, yeni kapasite yatırımları başlatıldığı veya kararlarının alındığı ifadeleri yer aldı.

Özellikle dışarıdan gelen ve giderek kalıcı olan talep ile kapasitelerin ve üretimin büyüdüğü ve 2022 yılında inşaat malzemeleri sanayisinde üretim artışının devam edeceği kaydedilerek üretim artışlarının daha çok ihracat ağırlıklı olacağı vurgulandı.

2022 yılı için sanayi üretimi büyüme öngörüsü ise ihracat ve iç pazar tahminleri de göz önünde bulundurularak yüzde 5-6 arası sağlanabileceği belirtildi.

"Yüksek maliyetler üretimde, fiyatlarda ve kârlılıkta etkili olacak"

İMSAD'a göre, inşaat malzemeleri sanayisi diğer tüm sanayi kolları gibi 2022 yılında çok yüksek üretim maliyetleri ile karşılaşması ve ilk olarak yılbaşında gelen yeni enerji fiyat artışlarının yıl genelinde devam ederek üretim maliyetlerini artırması bekleniyor.

Yine akaryakıt fiyatlarındaki artışların taşımacılık ve lojistik maliyetlerini yükselteceği öngörülüyor.

Asgari ücrete gelen ve diğer ücretlere de yansıyan yüksek artışların sanayide maliyetleri artırması, kredi faizlerinin artış eğiliminde kalmaya devam etmesi, yurtdışı girdi ve emtia fiyatlarının 2022 yılının önemli bir bölümünde yüksek kalmaya devam edeceği düşünülüyor.

Tüm bu gelişmeler ve beklentiler çerçevesinde 2022 yılında inşaat malzemeleri sanayisi için en önemli sorunun yüksek maliyetler ve bunların fiyatlara yansıtılabilmesi olacağı kaydediliyor.

Raporda 10 aylık sonuçlar da açıklandı

Rapora göre, inşaat malzemeleri sanayi üretimi Ekim ayında yavaşlamakla birlikte bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 3,7 arttı.

İnşaat malzemelerine yönelik iç ve dış talep ekim ayında devam etti. Talep tarafında olumlu eğilimin halen sürdüğü ancak bir önceki yılın Ekim ayındaki yüksek üretim artışının baz etkisi yarattığı görüldü. Eylülden sonra Ekim ayında da hazır beton ve çimento üretiminde yaşanan küçülmeler dikkat çekti. Ekimde ayrıca, 8 üründe daha 2021 yılında ilk kez aylık üretim düşüşleri yaşandı.

En yüksek üretim artışı yüzde 53,1 ile seramik sağlık gereçlerinde oldu. Tuğla ve kiremit üretimi yüzde 38,1, kilit ve donamım eşyası üretimi yüzde 33,2, seramik kaplama malzemeleri üretimi yüzde 32,2, ısıtma ve soğutma donanımları üretimi yüzde 31,6 ve plastik inşaat malzemeleri üretimi yüzde 30,8 büyüdü. Yılın ilk 10 ayında diğer alt sektörlere göre daha yavaş üretim artışı gösteren ürünler çimento, hazır beton ile metalden kapı ve pencereler oldu.