Advertisement
HABERLER ABONE OL

İngiltere’nin, önümüzdeki 15 yıl içinde Avrupa’nın en iyi performans gösteren büyük ekonomisi haline gelerek, Almanya ile aradaki farkı kapatması ve Fransa karşısında liderliğini genişletmesi bekleniyor.

Centre for Economics and Business Research (CEBR), Birleşik Krallık’taki GSYİH büyümesinin 2038’e kadar olan dönemde yüzde 1,6-yüzde 1,8 arasında sabitleneceğini ve bu durumun ülkenin dünyanın altıncı büyük ekonomisi konumunu korumasına yardımcı olacağını öngördü.

Salı günü yayımlanan tahminler, İngiltere’nin, Brexit ve pandemi ile artan enflasyon da dahil olmak üzere bir dizi şokun ardından, yıllar süren ekonomik sıkıntılardan kurtulacağı beklentisini ortaya koyuyor. CEBR’in uzun vadeli dünya ekonomik sıralamasına göre İngiltere’nin, Euro Bölgesi’nin “dört büyük” ekonomisinin (Fransa, Almanya, İtalya ve İspanya) hepsinden daha hızlı büyümesi bekleniyor, ancak ABD kadar hızlı değil.

CEBR kıdemli ekonomisti Pushpin Singh, “İngiltere ekonomisinin temelleri hala çok güçlü. Londra’nın finansal ve danışmanlık hizmetleri merkezi olarak kalıcı statüsü, Birleşik Krallık genelinde hizmet sektörünün daha geniş gücüyle birlikte büyümeyi destekleyecektir” değerlendirmesinde bulundu. Singh, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasının ekonomik etkilerinin “ya abartıldığını ya da henüz yeterince araştırılmadığını” söyledi.

CEBR 2038’e kadar Çin’in ABD’nin önüne geçerek dünyanın en büyük ekonomisi haline gelmesini de bekliyor.