Advertisement
HABERLER ABONE OL

Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) Çarşamba günü yaptığı açıklamada enflasyonun gıda fiyatlarında 40 yıldan fazla süredir görülen en güçlü artışın etkisiyle bir yıl öncesine göre yüzde 10,1 olduğunu açıkladı.

Ekonomistler enflasyon oranının yüzde 9,8’e gerilemesini bekliyorlardı.

Yatırımcılar BoE’nin kırk yılı aşkın en hızlı sıkılaştırma döngüsünü sürdürerek daha fazla faiz artışını fiyatlamaya başladı. BoE Başkanı Andrew Bailey liderliğindeki politika yapıcılar enflasyonist baskıların azalması durumunda bir duraklamanın mümkün olduğu sinyalini verseler de son gelen veri ülkede fiyatların ABD veya Euro Bölgesi'ne göre daha fazla ivme kazandığını gösteriyor.

Para piyasası yatırımcıları bu döngüde BoE’nin en yüksek faiz oranını yüzde 5’in üzerinde fiyatlarken bu rakam bu yılın en yüksek seviyesi olarak kayda geçti. Öte yandan piyasada Mayıs ve Haziran aylarında 25 baz puanlık artış beklentisi oluştu.

Hizmetler sektöründe enflasyon yüzde 6,6'da kalırken, gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 19,1 ile 1977'den bu yana en yüksek artışı kaydetti.

Gıda ve alkolsüz içecek fiyatları enflasyonunun 45 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 19,1'e ulaşmasıyla bakkal faturaları yükselmeye devam etti. ONS, bunun ekmek, sıcak içecekler ve çikolata ve şekerleme maliyetlerindeki rekor artışlardan kaynaklandığını söyledi.

Hem gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek enflasyon hem de hizmet fiyatları artışı sırasıyla yüzde 6,2 ve yüzde 6,6 ile Mart ayında sabit kaldı. Enflasyonun altında yatan iki gösterge, ekonomideki ücret baskıları için bir vekil olarak görülen hizmetler ile BOE politika yapıcıları tarafından yakından izleniyor.