Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yatırımcılar, yetkililerin beklentilerden daha sert yükselen enflasyon karşısında faizlerin artış hızını artırması sonrası İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) faizleri yirmi yıldan fazla bir sürenin en yüksek seviyesine çıkaracağını fiyatlıyor.

Para piyasaları faiz oranı türevlerine göre Şubat ayında yüzde 6,25’lik bir nihai politika faizini fiyatlarken bu bir buçuk puan ek sıkılaştırma anlamına geliyor. BOE’nin gösterge faiz oranı en son 1998’de bu seviyeyi görmüştü.

Politika yapıcılar daha önce artış hızını çeyrek puanlık artışlara indirmesi sonrası Perşembe günü faizleri yarım puan artırmıştı. Bir buçuk yıldır yapılan faiz artışlarına ragmen enflasyonun hala hedef seviye olan yüzde 2’nin oldukça üzerinde seyretmesi daha agresif faiz artışlarına ihtiyaç olduğu savını güçlendiriyor.

Çarşamba günü açıklanan rakamlar, TÜFE’nin Mayıs ayında yüzde 8,7’de kaldığını ve art arda dördüncü ayda da beklentilerin üstünde geldiğini gösterirken bu durum faiz oranları görünümünde hızlı bir yeniden fiyatlamaya yol açtı. Yaklaşık bir ay önce yatırımcılar BOE’nin faizlerinin yüzde 5’in altında zirve yapacağını fiyatlıyorlardı.

Fiyatlandırmadaki değişiklik İngiltere tahvillerine olan ilginin azalmasına neden oldu. İngiltere gösterge tahvil getirileri bu yıl diğer tüm büyük rakiplerinden daha fazla artmıştı.