Advertisement
HABERLER ABONE OL

Uzun müzakereler sonucunda Avrupa Birliği ile ticaret anlaşmasına varan İngiltere, bu anlaşmanın tamamlanmasının ardından ilk serbest ticaret anlaşmasını Türkiye ile imzaladı.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye ile Birleşik Krallık arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması İmza Töreni'ne video konferans ile katılarak, "Bugün, Türkiye-Birleşik Krallık ilişkileri bakımından önemli ve tarihi bir günü yaşıyoruz." dedi.

"Serbest Ticaret Anlaşması, önümüzdeki dönemde Türkiye ve Birleşik Krallık arasındaki ticaretimizin gelişiminin en büyük teminatı olacak." diyen Pekcan, "STA ile Birleşik Krallık ile aramızdaki ticaret yapısıyla ilgili bir belirsizlik kalmayacak. Ticaretimiz inanıyorum daha da gelişecek." diye ekledi.

Anlaşma olmasaydı 2,4 milyar dolara varan bir zarar oluşacağını belirten Pekcan, "Anlaşmanın hizmetleri de kapsaması için çalışma yürütüyoruz." dedi.

Pekcan Anlaşma'nın 1 Ocak 2021 tarihinde devreye gireceğini ve hiçbir süre kaybının yaşanmayacağını vurguladı.

Bloomberg HT ve Habertürk'ün ortak yayınında anlaşmayla ilgili soruları yanıtlayan Pekcan "İlk aşamada ihracatçılarımızın 1 Ocak itibariyle 25 yıllık Gümrük Birliği kazanımlarının etkilenmemesine ve gümrük vermemelerine odaklanmıştık. Menşei koşullarına bakıldığında ise AB ile İngiltere arasındaki anlaşmaya göre revize edilmesini gündeme aldık. Ama prensipte İngiltere ile anlaştık, şu an ihracatçılarımız menşei koşullarından etkilenmeyecek." ifadelerini kullandı.

AB ile yapılan Gümrük Birliği anlaşmasında hizmetler ve yatırımlar sektörlerinin dahil olmadığını hatırlatan Pekcan, "Biz prensip olarak İngiltere ile bu yönde anlaştık. Hizmetler ve yatırımları kapsama dahil edeceğiz. Hatta bazı ürünleri karşılıklı olarak tanıma ve tarım ürünlerinde de karşılıklı iyileştirmeler yapacağız. Buna da en kısa zamanda başlayacağız" dedi.

Türkiye, İngiltere'ye ticaretinde fazla veriyor

Türkiye ile İngiltere arasında 2019 yılında 17,1 milyar dolarlık ticaret gerçekleşirken bunun 11,5 milyar dolarını Türkiye’nin ihracatı, 5,6 milyar dolarını ise Türkiye’nin ithalatı oluşturuyor.

2020 yılının Ekim ayına kadar ise Türkiye İngiltere’ye 9,01 milyar dolarlık ihracat yaparken İngiltere’den 4,5 milyar dolarlık ithalat yaptı.

Türkiye’nin en büyük altıncı ticaret ortağı olan İngiltere, Türkiye’ye karşı net ithalatçı konumunda.

Türkiye, İngiltere’ye en çok ana metal sanayi ürün grubunda ihraç yaparken İngiltere’den en çok motorlu kara taşıtı ve römork ithal ediyor.

İngiltere Brexit ile Avrupa Birliği’nden ayrılmadan önce, Türkiye ve İngiltere arasındaki ticaret ilişkileri 1995 yılında AB ile Türkiye arasında kabul edilen ve 1996 yılında yürürlüğe giren Gümrük Birliği Kararı ile düzenleniyordu.