Advertisement
HABERLER ABONE OL

İngiltere Merkez Bankası, tahvil operasyonlarında kapsamı genişletiyor.

Banka, günlük tahvil alım operasyonlarının kapsamını endeks bağlantılı tahvillerin alımlarını da içerecek şekilde genişletecek.

Bankadan yapılan açıklamaya göre, ilave operasyonlar “düzenli piyasa koşullarını yeniden tesis etmek için daha fazla dayanak noktası” sağlayacak.

Banka Pazartesi günü yaptığı açıklamada 14 Ekim’de sona erecek geçici tahvil alımlarının sorunsuz sona ermesi için bir dizi tedbir açıklamıştı.

Buna göre banka Pazartesi gününe kadar 8 günlük ihale ile 40 milyar sterline kadar tahvil alımı teklif etti ve 5 milyar sterlin civarı tahvil alımı gerçekleştirdi.

Banka, kalan beş ihalenin her birinin 5 milyar sterline kadar olan maksimum kapasitesini artırmaya hazır olduğunu da duyurmuştu.

BOE, her sabah maksimum ihale boyutunu açıklayacak. Bugünkü ihalenin maksimum boyutu 10 milyar sterlin olarak belirlendi. Bankanın mevcut rezerv fiyatlama mekanizması bu dönemde faal olmayı sürdürecek.

Tahvillerdeki satış dalgasına hızlı müdahale

İngiltere'de Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng'in vergi kesintileri öngören mini bütçe taslağı sterlin ve tahvillerde bir fırtına etkisi yaratmıştı.

Bu fırtınanın etkisiyle İngiltere 30 yıllık tahvil getirileri 15 baz puan artışla yüzde 5,14'e yükselerek 1998'den bu yana en yüksek seviyesini görmüştü.

İngiltere Merkez Bankası tarihi vergi indirimi planının ardından piyasalarda yaşanan çöküşe yanıt olarak uzun vadeli tahvillerde geçici alım yapacağını duyurmuştu.