Advertisement
HABERLER ABONE OL

İngiltere Merkez Bankası, düşen enflasyon ve artan resesyon korkuları arasında otuz yılı aşkın bir süredir uygulanan en agresif sıkılaşma döngüsünü sona erdirdi.

BOE politika faizini yüzde 5,25'te tuttu.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi faizin yüzde 5,50 seviyesine yükselmesi yönündeydi.

Para Politikası Kurulu'nun beş üyesi faiz oranlarının değiştirilmemesi yönünde oy kullanırken, dört üye ise yüzde 5,5'e yükseltilmesini istedi. Oy hakkına sahip olan Başkan Andrew Bailey ise faizleri sabit tutmayı tercih etti.

Ülkede faizin yüzde 0,1 olduğu Aralık 2021'de başlayan sıkılaşma döngüsünde politika faizi art arda 14 kez artırılmıştı.

Bununla birlikte BOE, politikanın sadece duraksamada olduğunu ve yüzde 2'lik hedefin oldukça üzerinde seyreden enflasyonun beklendiği gibi düşmemesi halinde müdahale edeceğinin sinyalini verdi. Banka, tüketici fiyatları enflasyonunun 2025 yılının ikinci çeyreğinde hedefe ulaşacağını tahmin ediyor.

Bailey yaptığı yazılı açıklamada, "Enflasyon son aylarda çok düştü ve düşmeye devam edeceğini düşünüyoruz. Bu sevindirici bir haber. Ancak rehavete yer yok. Enflasyonun normale döndüğünden emin olmamız gerekiyor ve bunu yapmak için gerekli kararları almaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.