Advertisement
HABERLER ABONE OL

İngiltere, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne geçen hafta Umman kıyısı açıklarında İsrail yönetimindeki bir tankere insansız hava aracı ile düzenlenen saldırıdan muhtemelen İran’ın sorumlu olduğu bildirdi.

Saldırıda bir İngiliz ve bir Romanyalı mürettebat hayatını kaybetmişti.

İngiltere, Romanya ve Liberya temsilcileri tarafından BM’ye iletilen ve Bloomberg News tarafından görülen mektupta, “İngiltere ve uluslararası partnerleri tarafından yapılan ve Romanya tarafından paylaşılan ilk değerlendirmeler neticesinde, ticaret gemisi Mercer Street’in Umman kıyısı açıklarında çok yüksek ihtimalle İran tarafından bir veya daha fazla insansız hava aracı kullanılarak vurulduğu” sonucuna ulaşıldığı belirtildi.

Rusya ve Çin'in veto hakkı suçlama çıkma şansını düşürüyor

İngiltere ile aralarında ABD’nin de olduğu müttefiklerinin Rusya ve Çin’in de veto hakkına sahip olduğu 15 üyeli Güvenlik Konseyi’nden İran’ı suçlayacak bir açıklama için destek bulması zor görünüyor.

Geçen haftaki saldırının ardından Basra Körfezi’nde gerilim tırmanırken, ABD müttefiklerine destek vererek “uygun bir yanıt” verileceğini açıklamıştı. İran ise saldırı ile ilişkili olduğu iddialarını yalanlamıştı.