Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Bloomberg HT’ye konuk olan Aşçıoğlu Yönetim Kurulu Başkan Vekili İrfan Aşçıoğlu, inşaat sektöründe finansmana erişim ve inşaat maliyetleri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Aşçıoğlu, politika faizinin daha önce yüzde 14 seviyesindeyken bankaların yüzde 40-45 faizle kredi verdiğini belirttiği konuşmasında, “Politika faizi 13’e düştü., şu an bankalar hiçbir şey vermiyor. Bankaların iştahı yok. İhtiyacı olan firmalar kesinlikle finansmana ulaşamıyor.” dedi.

İnşaat maliyelerinin artması hakkında öngörülerini paylaşan Asçıoğlu, inşaat maliyetlerinin önümüzdeki dönemlerde düşme ihtimalinin olmadığını söyledi. Pandeminin devam etmesi ve Ukrayna savaşı sebebiyle bu süreçte maliyetlerde bir gerileme olmayacağını belirten Asçıoğlu, döviz kurundaki artışı da satış fiyatlarına yansıtmaları gerektiğini vurguladı.

İnşaat maliyetleri Temmuz'da endeks artışını sürdürdü

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, inşaat maliyet endeksi Temmuz'da bir önceki aya göre yüzde 6,46, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 114,74 arttı.

Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 1,29, işçilik endeksi yüzde 27,57 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 126,46, işçilik endeksi yüzde 83,89 arttı.