Advertisement
HABERLER ABONE OL

Devletlerin pandemi sonrası altyapı projelerine milyarca dolar yatırım yapma planı dolayısyla sektörün devleri, yapı malzemelerine olan talebi güçlendirecek dünya çapında bir inşaat “süper döngüsü” bekliyor.

Dünyanın en büyük çimento üreticilerinden biri olan Holcim’in Yönetim Kurulu Başkanı Jan Jenish, gelişmiş ülkelerin altyapı çalışmalarını modernleştirme üzerine yatırım yapmaya devam ettikçe global yapı endüstrisinde yıllar boyunca devam edebilecek bir patlama yaşanacağını öngördü.

Holcim “Teşvikler yavaş yavaş başlayacak. Önümüzdeki 4 veya 5 sene boyunca devam edecek. Yapı ve inşaat malzemeleri için bir süper döngüde olduğumuzu düşünüyorum’’ diye konuştu.

Meksika’lı şirket Cemex’in başkanı Fernando González, İsveçli rakibi olan Holcim’i destekleyerek, gelişmiş ekonomilerdeki bu teşviklerle çimentoya olan talebin güçleneceğini ifade etti.

González “Avrupa’nın Yeşil Mutabakatı ve Amerika’nın önerilen iş planı gibi ekstra mali teşvikler, 2022’nin yarısında ve daha sonrasında gerçekleşecek önemli bir çimento ağırlıklı altyapı harcamalarına yol açacaktır’’ ifadelerini kullandı.

Uzun süreli süper döngü

Yapı Ürünleri Derneği Ekonomi Direktörü Noble Francis, inşaat alanında, önemli piyasalarda “uzun süreli bir süper döngü” olacağı fikrine katıldığını belirtti.

Francis, otoyollar, tren yolları, su kaynakları, limanlar ve enerji kaynakları gibi büyük altyapı projelerinin yanı sıra, ekonomik büyümeyi hedeflemeleri üzerine, büyük şirketler tarafından sıfır karbon emisyonuna doğru uzun süreli bir yönelim olacağını işaret etti.

"ABD'nin altyapı paketi çimentoya talebi yüzde 20-30 artıracak"

Dünyanın en fazla tüketilen insan elinden çıkma materyali olan çimentoya olan bu talebi ve altyapıya olan harcamaları arttırmak üzere yapılan planlar arasında Amerikan Başkanı Joe Biden’ın 1 trilyon dolarlık altyapı paketi yer alıyor.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson gelecek beş sene için altyapı çalışmalarına 600 milyar sterlin ayırırken Brüksel, 800 milyar dolarlık Avrupa İyileşme Fonu’nu dağıtabileceği ulusal planları onaylamaya başladı.

Cemex’in finans direktörü Maher Al-Haffar, Biden’ın çimento ihracatını destekleyen altyapı projesinin kabul edilmesi durumunda Amerika’da çimentoya olan talebin yüzde 20 ile 30 oranında artış göstereceğini öngördü.

"2000'lerin süper döngüsüne yetişemeyecek"

Bununla birlikte Noble Francis, beklenen süper döngünün 2000'li yıllardaki gibi olmayacağına işaret etti. Francis, "Önümüzdeki yıllar, Çin’e benzersiz bir büyüme sağlayan 2000’lerin süper döngüsüne yetişebilecek gibi görünmüyor. Bu muhtemelen 2000’lerden daha yavaş gözlemlenecek yüzeysel bir süper döngü olacak ancak daha uzun bir süre devam edecek.’’ diye konuştu.

Fiyat artışları harcamaların etkisini azaltabilir

Yapı endüstrisi liderleri, yüksek fiyatların, hükümetin altyapı çalışmalarına olan harcamalarının etkisini azaltabileceğinden endişe duyuyor.

İnşaat malzemelerinin fiyatları, dünya üzerindeki ekonomilerin tekrardan açılması ve seyahat ile kapanma kısıtlamalarının kaldırılması ile zaten ciddi bir artış göstermişti.

İngiltere’nin en büyük inşaat tüccarlarından biri olan Travis Perkins, Mayıs ayında paketli çimentoların ücretlerini yüzde 15 oranında arttırmış ve enflasyonist baskıların devam edeceği yönünde uyarıda bulunmuştu.

Taleplerdeki dalgalanma ahşap ve alçıpan kaynaklı malzemeler ile Holcim tarafından satılan yalıtım levhaları gibi ürünlerin tükenmesine yol açtı.

Yine de, güçlü inşaat piyasaları bu süreçte kar yapmakta. Holcim, taleplerin artmasıyla senenin ilk yarısındaki rekor kazançlarını açıkladı ve yılın geneline dair yaptıkları tahminlerini paylaştı.