Advertisement
HABERLER ABONE OL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kabine toplantısı sonrasında açıkladığı kademeli normalleşme adımlarına vatandaşların olumlu destek verdiği görüldü.

Araştırma şirketi Ipsos’un gerçekleştirdiği araştırmada; vatandaşlara illerin risk açısından sınıflandırılması ve buna göre Mart ayı başında kademeli olarak normalleşme sürecinin başlaması konusunda görüşleri soruldu. Bu karara destek verenlerin oranı vermeyenlerden yüksek oldu. Her 10 vatandaştan yaklaşık 6’sı destek verirken, vatandaşların dörtte biri bu karara karşı çıktığı görüldü.

Vatandaş sokağa çıkma yasaklarına uyulmadığını düşünüyor

Ipsos çalışmasında; araştırmaya katılan bireylerden vatandaşların sokağa çıkma kısıtlamalarına ne kadar uyduklarını değerlendirmelerini istedi. Buna göre tablo pek iç açıcı değil. Vatandaşların bu kısıtlamalara tümüyle uyduğunu düşünenlerin oranı sadece yüzde 6. Vatandaşların kısmen uyduğunu belirtenler yüzde 53 iken, hiç uymadığını söyleyenler yüzde 37 düzeyinde. Diğer bir ifadeyle, her ne kadar sokağa çıkma kısıtlamaları devam etse de vatandaşların bu kısıtlamaları esnettiği görüşü hakim.

Genel kamuoyunun büyük çoğunluğu yeni varyantların salgının çok daha uzun sürmesine yol açacağını düşünüyor (%62). Çok uzun olmasa dahi salgının süresini biraz arttıracağını ifade edenler ise toplumun dörtte birini oluşturuyor.

Salgının etkileri aynı şekilde hissediliyor

Ipsos verilerine bakıldığında Ekim-Kasım aylarında toplumun çok küçük bir kesimi salgının ülkemiz üzerindeki etkileri konusunda iyimser hissediyordu. Hatta iyimser hissedenlerin oranı vaka sayılarının çok yüksek olduğu Kasım ortasında yüzde 4’e kadar düşmüştü. Vaka sayılarındaki düşüşle beraber iyimser hissedenlerin oranı da yavaş yavaş artış gösterdi. Yeni bir yıla başlangıç yaparken vatandaşların önemli bir kesimi önümüzdeki döneme dair umutlu hissettiğini belirtiyordu. Ocak ayında bu olumlu havanın da etkisiyle beraber salgının Türkiye üzerindeki etkileri konusunda iyimser hissettiğini söyleyenlerin oranı yüzde 50 seviyelerine kadar çıktı. Son dönemde ise bu oran yüzde 37 olarak gerçekleşti. Vatandaşların yarısı ise bu konuda aynı hissettiğini ifade ediyor.