Advertisement
HABERLER ABONE OL

İran, ABD'nin dış operasyonlarından sorumlu generali Kasım Süleymani’yi öldürülmesine misilleme yapmak için 13 tane senaryoyu değerlendiriyor. İran Ulusal Güvenlik Konseyi tarafından yapılan açıklamada, bu senaryolardan en zayıfının bile ABD için “tarihi kâbus” olacağı belirtiliyor.

Açıklamalarla birlikte, ABD hisse senedi vadeli işlemlerindeki önceki kazanıcı geri verdi ve piyasalardaki iyimser hava sona erdi. Altın ve Hazine tahvilleri de düşüşünü tersine çevirdi.Daha önce, hisse senetleri Orta Doğu'daki durumla ilgili endişelerin azalması ile Asya genelinde güçlü kazanımlar elde etmişti.

Ali Shamkhani yarı resmi bir haber ajansına yaptığı açıklamada “Bu senaryoların en zayıfında fikir birliği sağlansa bile, bunun uygulanması Amerikalılar için tarihi bir kâbus olabilir” dedi. Ayrıca,“Şimdilik, istihbarat nedeniyle medyaya daha fazla bilgi veremiyoruz” diye ekledi.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif Tahran’da, ABD’nin Kasım Süleymani’yi öldürmesinin sonuçlarının “ İran’ın seçtiği bir zamanda ve yerde” olacağını söylemişti. Zarif ayrıca, ABD'nin Ortadoğu'dan çıkması için geri sayımın başladığını ve bölgenin ABD'nin varlığına güvenmeye devam etmesi durumunda çok kuşaklı savaş konusunda uyardı.