Advertisement
HABERLER ABONE OL

İran ile nükleer enerjisi müzakereleri yeni bir ertelemeyle karşı karşıya.

Bloomberg'in haberine göre İran’da yeni seçilen Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin kabinesini oluşturma süreci sebebiyle görüşmelerin Ağustos ayına kadar başlaması beklenmiyor.

Müzakerelerin gecikmesi İran petrolünün uluslararası piyasalara ambargosuz girişini de geciktiriyor. Halihazırda iki müttefik Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’ın anlaşmazlığı sonucu OPEC+, ekonomilerin yeniden açılmasına rağmen günlük petrol üretimini artıramıyor.

ABD ve Avrupa ülkeleri uranyum zenginleştirmesine tepki göstermişti

İran geçen hafta nükleer teknolojinin gelişmiş bir türü olan silisit uranyum yakıtının üretimine başladıklarını bildirmiş, bu durum İran ile Batılı ülkeler arasında tansiyon yükselmişti.

Tahran, İran'ın adımlarının araştırma reaktörüne yakıt üretme amaçlı olduğunu açıklarken ABD bu adımı "geriye dönük talihsiz bir adım" şeklinde niteleyerek eleştirdi.

İngiltere, Fransa ve Almanya İran'ın nükleer anlaşmayı ihlal eden kararına dair "ciddi endişeleri" olduğunu açıkladı.

Üç ülkenin İngiltere dışişleri bakanlığı tarafından yayımlanan ortak açıklamasında "İran'ın, nükleer silah geliştirmenin başlıca adımları olan uranyum metali araştırma ve geliştirme ya da üretimi için geçerli bir sebebi yok" denildi.

ABD'nin bir önceki başkanı Donald Trump 2015 nükleer anlaşmasından çekilmişti. Anlaşmanın tekrar tesisi için bir süredir diplomatik temaslar gerçekleştiriliyordu.