Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, Banka’nın 100. yılında ekonomiye ve yeni iştirak yapısına ilişkin finans dergisi Euromoney'e değerlendirmelerde bulundu.

Ekonomide en zor zamanların ve en zorlayıcı regülasyonların geride kaldığını belirten Aran "O dönemleri yaşadık ve yönetmesini bildik. Şimdi daha iyi bir aşamada olduğumuzu düşünüyorum.

Geçen yıl sorsaydınız yalnızca önümüzdeki altı ayı öngörebildiğimi söylerdim. Şimdi ne mutlu ki; önümüzdeki üç yılı öngörebiliyoruz. Bu çok büyük bir değişim. Artık tüm risklerimizi, hedeflerimizi, kısıtlarımızı ve sorunlarımızı çok iyi biliyoruz. Bunların yönetilebilir olduklarına inanıyorum ve önümüzdeki üç yıla ilişkin öngörülerde bulunabiliyoruz. Biz her zaman üç planla ilerleriz: temel senaryo, en kötü ihtimal senaryosu ve en iyi ihtimal senaryosu. Çalışmalarımızı yürütürken bu senaryoları hiçbir zaman aklımızdan çıkarmıyoruz" ifadesini kullandı.

Türk bankalarının son derece yenilikçi olduğunu ve bu yeniliklerin çoğunun da kaynağını güçlüklerden aldığını belirten Aran, zorlu geçen son birkaç yıldan olumlu sonuçlar çıkarmaya odaklandıklarını ifade söyledi.

Aran “O dönemin riskli ortamı, bizi zorlayan regülasyonları ve karşı karşıya kaldığımız güçlükleri bizi daha sağlam, daha çevik ve daha yenilikçi kıldı” yorumunu yaptı.

İştirak portföyünün Bankanın yüzde 100 bağlı ortaklığı şeklinde yeni kurulacak anonim şirket niteliğinde bir holding şirket çatısı altında toplanmasına yönelik çalışmalarına da değinen Aran, “Sermayemizin önemli bir bölümünü iştiraklerimize özgülemiş durumdayız. Başarılı bir bölünmenin bize hem odaklanma, hem serbest sermayemizi destekleyecek halka arz fırsatları sağlayacağına inanıyoruz” açıklamasında bulundu.