Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İsviçre hükümetinin yaptırım uygulanan Rusların villaları, banka hesapları ve diğer varlıklarından faydalanmalarını engelleme çabalarını artırmasıyla ülkede dondurulan Rus varlıklarının değeri 8 milyar dolara ulaştı.

Bu rakam Mayıs ayında 6,6 milyar dolardı. Yetkililer ayrıca Perşembe günü yaptıkları açıklamada Devlet Ekonomik İşler Sekreterliği’nin (SECO) altı kantonda 15 mülke el koyduğunu belirtti.

SECO İkili Ekonomik İlişkiler Başkanı Erwin Bollinger, “Yaptırım uygulanan miktar, İsviçre’deki tüm Rus varlıklarının yalnızca bir kısmı” ifadelerini kullandı. İsviçre Bankacılar Birliği (SBA) de ülkedeki Rus varlıklarında en az 158 milyar dolar olduğunu söyledi.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından İsviçre bankaların Rus vatandaşlarından 100 bin franktan (105 bin dolar) fazla mevduat kabul etmesini yasaklamış ve bu tür mevcut mevduatların Haziran ayı başına kadar SECO’ya bildirilmesi gerektiğini açıklamıştı.

Toplam 123 Rus vatandaşı veya işletmesi, kuruma 7 bin 548 “iş ilişkisi” bildirmiş ve bu büyüklük 46,1 milyar franklık (48,7 milyar dolar) varlığa karşılık geliyordu.

Daha önce bildirilen Rus varlıkları ile SBA’nın yaptığı tahmin arasındaki büyük farkın nereden kaynaklandığı dair net bir açıklama yok. SECO yetkilileri kendilerine ait olmayan sayıları doğrudan yorumlayamayacaklarını veya teyit edemeyeceklerini belirttiler.

İsviçre hükümetinin Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından Avrupa Birliği yaptırımlarını benimseme kararı, sağcı İsviçre Halk Partisi tarafından, çok az etkisi olan yaptırımlar uğruna ülkenin tarihsel tarafsızlığını feda ettiği için şiddetle eleştirilmişti.

Öte yandan diğer kanatlar, yaptırım uygulanan bazı Ruslara karşı çok yumuşak davranıldığı için İsviçre'yi eleştirdi.

İsviçreli yetkililer gübre milyarderi Andrey Melnichenko’nun kendisine ait hesapların kontrolünü karısına devretmesi sonrası dondurulan varlıkları serbest bırakmıştı. Melnichenko Kremlin ile hiçbir siyasi bağlantısı olmadığını belirterek ve Mart ayında kendisine uygulanan AB yaptırımlarına karşı mahkemeye başvurmuştu.