Advertisement
HABERLER ABONE OL

HANDE BERKTAN

Teknolojik bilgi üretmek, bilgiyi ticarileştirmek ve teknoloji girişimciliğini yaymak amacıyla faaliyet gösteren İTÜ ARI Teknokent, bu yılın ikinci yarısında kendi Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nu kuracak.

“İTÜ ARI Teknokent, Girişim Sermayesi Yatırım Fonu kuruyor”

Gündem Teknoloji programının konuğu olan İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbaş “Teknoparklarla ilgili kanun mevzuatında önemli bir gelişme oldu. Teknoparklar ve teknoloji geliştirme bölgelerinde faaliyet gösteren firmalar, Kurumlar Vergisi ve Gelir Vergisi’nden muafiyetlerinden elde ettikleri kazançlarının yüzde 3’ünü bir girişime ya da girişim sermayesi yatırım fonuna yatırması gerekiyor. Teknoparkta 340 tane AR-GE firmamız var. Bu yıl 15bin nitelikli personel istihdam sağlamayı planlıyoruz. Kendi Girişim Sermayesi Yatırım Fonumuzu kuruyoruz. Kendi dikey alanlarında büyüyen girişimcilere yönelik kuruyoruz. Bu platformu çeşitlendirerek büyütmek istiyoruz. Girişimleri güçlü tutmak ekosistemimizi büyütüyor. Bizim 2024 yılında en önemli hedefimiz. Bu yılın ikinci yarısında kuracağız. İTÜ büyük bir camia ve üniversitemizin mezunlarının katkılarıyla ve yurtdışından oluşan portföyümüzle bu fonumuzu kuruyoruz.” şeklinde planlarını paylaştı.

“2024 ihracat hedefimizde yüzde 20’lik artış öngörüyoruz”

İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü yıl genelinde hedeflerine dair “Bu yıl ihracatta geçen yıla göre yüzde 20’lik bir artış bekliyoruz. Ciro tarafında ise 2023’de 26 milyar TL. gerçekleştirmiştik bu yıl ise bu rakamı 40 milyar TL.’ye taşımayı planlıyoruz. TL’nin değer kaybına karşı pozisyonu korumak da çok önemli.” dedi.

“İTÜ ARI Teknokent Almanya’da temsilcilik açıyor”

Yurtdışındaki planlarına dair Attila Dikbaş “Avrupa’ya Londra’dan giren İTÜ ARI Teknokent, Innogate Uluslararası Hızlandırma Programına ilk burada başladı.Yeni program, 22 Nisan’da başlıyor. Ardından Almanya, Hollanda gibi ülkelerde de bu programı başlatacağız. Sadece İTÜ ARI Teknokentteki değil diğer teknokentlerdeki girişimlerde geliyor. Amacımız girişimcilere,yurtdışında her türlü desteği sağlamak. Yaklaşık 13 ile 15 girişimci götürüyoruz.” dedi.

“Almanya’nın odağında yapay zeka var”

Yapay zekaya ilgi duyan ülkelerden Almanya özellikle otomotiv endüstrisinde yapay zeka teknolojileri üretiyor. Yapay zeka ve yazılım İTÜ ARI Teknokentteki girişimlerin faaliyet gösterdiği alanlar. Otonom araçlar, yakıt ve enerji teknolojileri geliştiren firmalarla görüşüyoruz. Almanya Sanayi Odası ile işbirliklerimiz oldu. Almanya’da yatırım odaklı INNOGATE Programı yapmayı planlıyoruz.