Advertisement
HABERLER ABONE OL

TC Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü Koordinasyonunda faaliyet gösteren İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Murat Çelik, İzmir'de güneş panelleri ve yerli üretilecek rüzgar türbini sistemi (WIND-ER) ile 2 kilovat gücünde modül geliştirileceğini ve yeşil hidrojenin bu yerli teknolojilerle elde edileceğini bildirdi.

WindEnergy Hamburg Konferans ve Fuarı'nda, Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) organizasyonuyla düzenlenen etkinlikler kapsamında değerlendirmelerde bulunan ve İZKA tarafından desteklenen projenin 18 ay süreceğini ifade eden Çelik, WIND-ER rüzgar türbinlerinin sessiz çalışması ve şehir içinde kullanılabilmesi nedeniyle, yenilenebilir enerji kaynağıyla entegre elektrolizör sistemlerinin şehir içinde kullanımının yaygınlaşacağını söyledi.

Çelik, ASPİLSAN Enerji ve XGEN şirketleri tarafından İZKA'nın "Yeşil ve Mavi Dönüşüm Programı" kapsamında hayata geçirilen "İnovatif Küçük Ölçekli Rüzgar Türbini ile Enerjilendirilmiş Yeşil Hidrojen Üretimi" projesi ile Türkiye’nin yenilenebilir kaynaklarının etkin kullanılmasının hedeflendiğinin altını çizerek, şöyle konuştu:

Temiz enerji kaynaklarının kullanılmasıyla yeşil hidrojen adını alan hidrojenin bu formu, Türkiye'de de temiz enerji aktörlerinin ajandalarında önemli bir başlık olarak yer alıyor.

2050'de yıllık talep 1,9 milyon tona ulaşabilir

SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi'nin hazırladığı raporda, Türkiye'de yurt içi yeşil hidrojen toplam talebi 2050'de yıllık 1,9 milyon tona ulaşabileceği öngörülüyor.

Raporda Türkiye'nin, 2050'de, imalat sanayi, doğal gaz ve ulaştırma sektörlerinde kullanılan fosil yakıtların yüzde 10'unun yeşil hidrojenle ikame edebileceği belirtiliyor. Aynı zamanda elektrolizör verimliliklerinin yüzde 75’e ulaşmasıyla, ülke çapında toplam yeşil hidrojen üretim potansiyeli yıllık 3,4 milyon tona ulaşacağı tahmin ediliyor."

Çelik, yeşil hidrojenin milli teknolojilerle geliştirilmesini sağlayacak projelere İZKA'nın çeşitli programlarla destek vermeye devam edeceğini dile getirdi.

ASPİLSAN Enerji'nin geliştireceği 2 kilovatlık yerli Proton Elektrölizör Membranlı (PEM) elektrolizör ve XGEN Enerji'nin geliştireceği yerli düşey eksenli rüzgar türbini İzmir'de bir kampüs arazisine kurulacağını ve burada yüksek saflıkta (yüzde 99,999) yeşil hidrojen elde edileceğini ifade eden Çelik, şunları kaydetti:

"Türkiye'de çeşitli bölgelerde yeşil hidrojen üretim ve ihracat potansiyeli yüksek. Kalkınma Ajansları olarak yeşil hidrojen konusunda öncü çalışmalar yapmaya çalışıyoruz. Balıkesir ve Çanakkale şehirlerinden sorumlu Güney Marmara Kalkınma Ajansı da Türk Sanayisinin ilk yeşil hidrojen tesisini Balıkesir’de kurmak üzere çalışmalar yürütüyor. Enerjisa Üretim’e ait Bandırma Enerji Üssü’nde çalışmaları başlayan tesis için, Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın önderliğinde Enerjisa Üretim, Eti Maden, Tübitak-MAM, ASPİLSAN Enerji arasında bir protokol imzalandı."