Advertisement
HABERLER ABONE OL

Nippon Steel Corp. başkan yardımcısı Takahiro Mori, Cuma günü yaptığı açıklamada, "Kontrat fiyatlarını düzenlemede büyük ilerleme görüyoruz. İkinci yarı kontratları neredeyse tamamlandı" dedi.

Japonya'da çelik tedarikçileri, en büyük müşterileri olan oto üreticilerinin genel olarak daha fazla pazarlık gücüne sahip olduğu piyasada gücü eline alıyor. Şirketin kıdemli yöneticileri, uluslararası fiyatlar ile aradaki farkı gidermek için ülke içi kontrat fiyatlarında daha iyi koşullar sağlamak amacıyla artan bir şekilde seslerini yükseltiyor. Mayıs ayında, şirketin başkanı, mantık dışı düşük seviyelerdeki ülke içi fiyatlar düzeltilmezse, firmanın istikrarlı tedarik için sorumluluk alamayacağını kaydetti.


Mori, ülke içi çelik kullanıcıların önemli kısmının, çelik şirketinin maliyet artışlarını yansıtmak amacıyla kontrat fiyatlarının yükseltilmesine yönelik çağrısını kabul ettiğini söyledi. Nippon'un hem denizaşırı hem de ülke içi ürün satışlarındaki ortalama fiyatı, Eylül sonunda biten üç aylık dönemde, sıkışık arz ve güçlü talebin etkisi ile, en az 2008'den bu yana en yüksek seviyesine yükseldi.

Çelik üreticisi Nippon, ayrıca, Japonya'daki geleneksel iş yapma pratiğini değiştirme yolundaki çabalarının bir parçası olarak, kontratların uygulama şeklinde daha fazla değişikliğe gitmeye de uğraşıyor. Mori, bu değişiklikler kapsamında, şirketin görüşmelerin teslimat başlamadan önce sonlandırılmasını, kontrat döneminin şimdiki süresi olan altı aydan üç aya indirilmesini ve ürün teslimatının sadece fiyatlar konusunda anlaşma sağlanmasından sonra yapılmasını istediğini kaydetti. Mart sonunda sona eren mali yılın ikinci yarısı için alıcılarla görüşmeler genel olarak Şubat ayı civarında tamamlanıyor, ancak teslimat bundan önce başlıyor.