Advertisement
HABERLER ABONE OL

Japonya ekonomisi, tüketicilerin yaz döneminde artan Kovid vakalarından dolayı alışverişlerini azaltmaları ile birlikte, ilk açıklanan veriye göre daha hızlı bir daralma gerçekleştirdi. Bu durum, Omikron varyantının yayılması durumunda, ekonomik toparlanmanın karşı karşıya bulunduğu güçlenen riski işaret ediyor.

Gayri safi yurtiçi hasıla Eylül sonunda biten üç aylık dönemde yıllıklandırılmış rakamla yüzde 3,6 daraldı. Bu veri daha önce yüzde 3 küçülme olarak açıklanmıştı. Ekonomistlerin beklentisi ekonominin söz konusu dönemde yüzde 3,1 küçülmesi şeklindeydi.

Revize veriler işletme yatırımlarının ilk açıklanan verilerdeki kadar zayıf olmadığını gösteriyor, ancak tüketici harcamalarındaki daha güçlü düşüş potansiyel olarak endişe kaynağı, zira bu durum virüs risklerinin tüketicileri daha önce düşünüldüğünden daha fazla rahatsız etmiş olabileceğini işaret ediyor.

Tüketim tarafındaki toparlanma ekonomi için kritik hale geldi

Öte yandan, ekonominin büyümesinde geleneksel olarak önemli rol oynayan ihracatçıları olumsuz etkileyen tedarik zinciri sorunları, tüketicilerin toparlanma için daha önemli hale gelmesine yol açtı. Şimdiye dek, ekonomistler ekonominin bu çeyrekte yıllıklandırılmış rakamla yüzde 5,4 büyümesini bekliyor.

IHS Markit ekonomisti Harumi Taguchi, “Fiyatlardaki artış ve yeni Omikron varyantı dikkate alındığında, görünüme ilişkin belirsizlik var. Eğer bu gelişmeler daha belirgin hale gelirse, tüketimde toparlanma dördüncü çeyrekte daha önce öngördüğümüzden daha zayıf olabilir” dedi.