Advertisement
HABERLER ABONE OL

Küresel düzeyde enflasyon gündemin ilk sıralarında yer alırken, Japonya Merkez Bankası yetkililerine göre henüz çok ciddi bir sorun olarak görünmüyor.

Japonya Merkez Bankası'nın Mart ayı toplantı tutanakları enflasyonun kalıcı olarak yüzde 2'lik hedefin üzerine çıkmayacağını değerlendiren bazı yetkililerin ekonomiyi mevcut teşvik programı ile desteklemeye devam etmeleri yönünde çağrı yaptığını gösterdi.

Tutanaklarda ithalat fiyatlarındaki mevcut artışın tüketici fiyatlarında kalıcı bir enflasyon yaratma olasılığının düşük olduğuna vurgu yapıldı.

Mart toplantısında duruşunu korumuştu

Japonya Merkez Bankası Mart toplantısında parasal teşviklerinde herhangi bir değişikliğe gitmezken ekonomiyle ilgili artan endişelere vurgu yaptı.

Banka faiz oranlarını ve varlık alımlarını sabit bıraktı.

Japonya Merkez Bankası, politika faizini yüzde -0,10'da tutma ve 10 yıl vadeli tahvilde getiriyi yüzde 0 civarında sürdürme yönünde verdiği kararı, 1'e karşı 8 oyla verdi. Bloomberg anketine katılan ekonomistler bankanın para politikası duruşunda herhangi bir değişim beklemiyordu.

Banka iki ay önce yukarı yönlü revize ettiği ekonomik öngörülerini ise Kovid salgınını gerekçe göstererek aşağı yönlü güncelledi. Bunun yanında bankanın açıklamasında Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgali dolayısıyla emtia fiyatlarında ve piyasalarda yaşanan gelişmelerin yakından izlendiği belirtildi.