Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'nın sanayi üretimi, üç aylık artışın ardından Eylül ayında düştü.

Sanayi bakanlığından Pazartesi günü yapılan açıklamaya göre, sanayi üretim Ağustos ayına göre yüzde 1.6 oranında daralma gösterdi ve art arda üç aylık artışın ardından negatife döndü.

Ekonomistler yüzde 0.8 düşüş bekliyorlardı. Otomobil üreticilerinin üretimindeki düşüş, genel rakamları yüzde 1,85 oranında oldu ve düşüşün çoğunu oluşturdu.

Yine de, üçüncü çeyrekte üretim, Japonya'nın pandemiden toparlanmaya devam etmesi için olumlu bir işaret olarak, çıktının yüzde 5,9 arttığı görüldü.

Daiwa Securities Baş Piyasa Ekonomisti Mari Iwashita, "Otomobil üreticilerinin üretim planları dördüncü çeyrekte güçlü bir toparlanmaya işaret etmiyor" dedi.

Ayrı bir endüstri bakanlığı raporu, perakende satışların Eylül ayında Ağustos ayına göre yüzde 1.1 arttığını ve art arda üçüncü ayda da arttığını gösterdi. Yiyecek ve içecek ile genel mallara yapılan harcamalar kazançlara öncülük etti.

Fed ve diğer büyük merkez bankaları, faiz oranlarını agresif bir şekilde yükselterek kendi ekonomilerini soğutuyor. Etki, küresel talepte daha fazla yavaşlamayla karşı karşıya kalabilecek Japonya'daki bazı üreticileri etkilemeye başlamış gibi görünüyor.