Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Japonya Başbakanı Yoshihide Suga, dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi olan Japonya’nın 2050 yılına kadar karbon nötr olmayı hedeflediğini belirtti.

Suga Başbakanlık görevine geldiğinden beri meclisteki ilk politika toplantısında, “İklim değişikliğine cevap vermek artık ekonomik büyümenin önünde bir engel değil. İklim değişikliğine karşı alınacak önlemlerin endüstriyel yapıda değişikliklere yol açarak ekonomideki büyümeyi azaltacağına dair olan düşüncelerimi değiştirmeliyiz.” ifadelerini kullandı.

Japonya 2050 yılına kadar karbon salınımını yüzde 80 azaltma hedefini açıkladıktan sonra iklim hedeflerini güçlendirmesi için baskı altında kalmıştı. Bunu takiben bu yüzyılın ikinci yarısında ‘olabildiğince çabuk’ karbon nötr olmayı hedeflediklerini açıkladı.

Bu açıklamayla birlikte, Japonya, Avrupa Birliği ile aynı hedefi koymuş oldu, Çin ise 2060 yılına kadar karbon nötr olmayı hedeflediğini açıklamıştı.

Öte yandan Japonya’nın bu hedefe nasıl ulaşabileceği konusundaki şüpheler, ülkenin fosil yakıt ve kömüre olan bağımlılığı ve Fukushima reaktörünün patlamasından sonra yükselen nükleer enerji karşıtlığından dolayı geçerliliğini koruyor.

Japonya’nın 2018 yılında hazırladığı güncel enerji planıysa, enerjisinin yüzde 22-24’ünü yenilenebilir enerjiden, yüzde 20-22’sini nükleer enerjiden ve yüzde 56’sını fosil yakıtlardan karşılamayı öngörüyor.