Advertisement
HABERLER ABONE OL

Japonya’da tüketici fiyatları göstergesi, ülkenin savaş sonrası en uzun tatili öncesi artan seyahat maliyetlerinin de etkisi ile Nisan ayında hafifçe yükseldi, ancak birkaç faktör Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) enflasyonu önümüzdeki aylarda yükseltme misyonunu karmaşık hale getiriyor.

Taze gıda hariç tüketici fiyatları endeksi Nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0.9 arttı. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanına göre de bu verinin yüzde 0.9 artması bekleniyordu. Enflasyondaki hafif yükselişe katkıda bulunan faktörler arasında 10 günlük tatil öncesi yurtdışı paket turların fiyatlrındaki artış ve pahalanan benzin fiyatları gösteriliyor.

Japonya'da yeni İmaparator'un tahta çıkması ile yapılan uzun tatil Nisan ayının sonunda başkadı ve denizaşırı tatil paketlerindeki yüzde 15'lik artış ve bununla beraber artan konaklama masrafları enflasyona 1.1 yüzde puanı katkı sağladı. Japonya'da hisse senedi piyasası savaş sonrası dönemin en uzun kapalılık durumunu yaşadı.

Öte yandan yılın başından bu yana petrol fiyatlarında görülen yüzde 35'lik artış da Japonya'nın yüketici fiyatlarındaki yükselişe katkı sağladı. Ancak düşen mobil telefon ücretleri ve Ekim ayında başlayacak olan ücretsiz okul öncesi eğitim yılın ilerleyen dönemlerinde fiyatlar üzerinde aşağı yönlü baskıya ek oluşturacak.