Advertisement
HABERLER ABONE OL

Amazon'un patronu CEO'su Bezos, dünya atmosferinin ötesine uçan ilk milyarder olmak için Elon Musk ve Richard Branson ile yarışıyor.

En tuhaf riskleri bile belirli fiyatlara teminat altına almalarıyla tanınan sigortacılar, uzaydaki olası kazaları kapsayacak poliçe satmaya henüz cesaret edebilmiş değil.

Sigorta Enformasyon Enstitüsü (III) sözcüsü Michael Barry, "Uzay turizmi önemli riskler içeriyor, ancak hayat sigortacılarının henüz özel olarak ilgilendiği bir konu değil çünkü herhangi birinin uzaya seyahat etmesi çok ender bir durum" dedi.

Uzay yolculuğunda sigorta için yasal zorunluluk yok

Uyduları, roketleri ve insansız uzay uçuşlarını sigortalamak için yaklaşık 500 milyon dolarlık bir pazar var, ancak Bezos'un uzaya yolculuk edeceği Blue Origin gibi bir operatörün yolcularının yaralanma ya da ölüme karşı sigortalanması için yasal bir zorunluluk yok.

Dünyanın en büyük sigorta komisyoncusu Marsh'ın Havacılık ve Uzaydan Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Neil Stevens, "Kimsenin yolcu sorumluluğuna karşı sigortalı olduğu bir durum söz konusu değil " dedi.

Bezos ve Blue Origin'in New Shepard uzay aracındaki diğer astronotlar, gelecek ay kamyon büyüklüğünde bir kapsül içinde dünyanın 100 km üzerinde sadece birkaç dakika harcamakla kalmayacak, aynı zamanda geri dönmek zorunda kalacaklar.

NASA astronotları sigortalı

AmTrust Financial'ın uzay sigortası sağlayan bir birimi olan Assure Space'ten Richard Parker, NASA ve ABD'nin genel olarak sorumluluk sigortası satın almadığını, bu konunun hükümetin programları içinde yer aldığını söyledi.

NASA sözcüsü NASA astronotlarının devlet hayat sigortası programları için uygun olduğunu söyledi.

Sigorta şirketi Global Aerospace'de uzay politikalarının sigorta yöneticisi Charles Wetton, hükümet tarafından finanse edilen görevlerdeki astronotların, uzay yolculuğunda önce birkaç yıl boyunca bilgi, beceri ve zindelikleri ve eğitimleri için dikkatlice seçildiğini söyledi. Wetton, "Onlar ve aileleri, yaptıkları işin risklerini anlıyorlar" dedi.

Blue Origin web sitesinde, uzay uçuşu yolcusunun görev ve araç incelemeleri, güvenlik brifingleri, görev simülasyonu ve uçuş içi faaliyetlerle ilgili talimatlar dahil olmak üzere fırlatmadan bir gün önce eğitim alacağını belirtti.

Virgin Galactic, katılımcıların lansmandan önce üç günlük eğitim ve hazırlık alacaklarını söylemişti.

Sigortacılar, bir yolcunun uçuş sırasında ölmesi durumunda hiçbir yük taşımayacaklarını belirten ticari uzay yolculuğu firmalarından kuvvetli feragat sözleşmeleri hazırlamalarını bekliyorlar.

ABD Uzay Kıdemli Başkan Yardımcısı Tim Rush, sigorta komisyoncusu Gallagher'ın şu anda uzay turistleri için sigortanın bir sonraki adım olabileceğini söyledi ve hayat sigortası piyasasının şu anda özel sektör için astronotlara 2-5 milyon dolarlık bireysel teminat sağladığını da sözlerine ekledi.

Global Aerospace'de müşteri yöneticisi, uzay ve havacılık sigortası olan Akiko Hama, ticari alan operatörleri için yürürlükte olan tek zorunlu sigortanın, esas olarak dünyadaki veya uçan bir uçaktaki maddi hasarları kapsayacak şekilde üçüncü şahıs sorumluluğu olduğunu belirtti.

Blue Origin, altı kişilik uzay aracının 20 Temmuz'da havalanmasını ve yolcuların tamamen ağırlıksız bir deneyim yaşayacağı dünya atmosferi ile uzay arasındaki sınırın dört dakika ötesinde uçmasını planlıyor.