Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Jefferies LLC’nin Sean Darby’nin de aralarında olduğu stratejistleri, Türkiye’de yakın bir zamanda yeni bir “kur stres testi” yaşanabileceğini öngörseler de, Türk şirketlerinin şoklara karşı “hem uyum gösterme hem de sağ kalma” kapasitesine sahip olduklarını ispatladıklarını düşünüyor.

10 Ağustos tarihli kurum raporunda, Türkiye’de şirketlerin piyasaların olumsuz beklentilerine, yüksek enflasyona rağmen gerçekleştirilen faiz indirimlerine ve azalan rezervlere karşın, yaşanan ekonomik çalkantılara iyi direndikleri ve şokları yönetme konusunda çok daha iyi bir durumda olduğunu gösterdikleri belirtildi.

Raporda, “Yükselen enerji maliyetleri ve güçlü dolara rağmen Türkiye’nin hisse senedi piyasası, yıl başından bu yana bakıldığında, benzer gelişen ülkelerin Borsalarını dolar bazında geride bırakmış durumda” denildi.

Darby, Türk hisse senetlerinin son beş yılda dolar bazında yatay bir seyir izlemesinin, kendisi dahil ekonominin ödemeler dengesi krizine girmesini bekleyen stratejistleri şaşırttığını ifade etti.