Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Almanya Şansölyesi Angela Merkel'i, Avrupa Birliği'nin (AB) uzlaşıya hazır olmaması durumunda, İngiltere'nin bir ticaret anlaşması olmaksızın birlikten çıkmaya hazır olduğu uyarısında bulundu.

İngiltere Başbakanı Salı günü Şansölye Merkel ile konuşurken, Brexit müzakerecileri özel bir akşam yemeğinde gayrıresmi görüşmelerde bulundu. Müzakereler, balıkçılık hakları, AB mahkemelerinin Birleşik Krallık yasaları üzerinde gelecekteki etkisi ve İngiltere'nin kuralları ne kadar gevşetebileceği ve bu koşullarda halen ortak pazara girmekte istekli olup olmayacağı konularında sıkışmış durumda.

Johnson'ın ofisinden yapılan açıklamada, "Başbakan İngiltere'nin yoğunlaştırılmış görüşme sürecinden erken bir anlaşma çıkarabilmek için sıkı çalışacağı şeklindeki taahhüdünün altını çizdi" denildi. Açıklamada, Başbakan Johnson'ın ayrıca İngiltere'nin nihayetinde bir anlaşmaya varılmaması halinde, Avustralya şartları konusunda geçiş dönemini terketmeye eşit bir şekilde hazır olacağını da not ettiği belirtildi.

"Avustralya şartları", İngiltere hükümetinin bir ticaret anlaşmasına varılamama durumu için kullandığı bir terimi işaret ediyor. Johnson geçen yılki seçimlerde seçmenlere "fırına hazır" bir Brexit anlaşmasına sahip olduğunu söylemişti. Ticaretin İngiltere'nin halen AB üyesiymiş gibi devam ettiği geçiş dönemi 2020 yılının sonunda sona erecek. Eğer bu tarihe kadar anlaşmaya varılamazsa, her iki taraf da, koronavirüsün sebep olduğu hasara ek olarak ilave bir ekonomik şok ile yüz yüze kalacak.