Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Boris Johnson, Rus ordusuyla mücadele eden Ukrayna’ya daha fazla yardım çağrısında bulundu. Johnson, Ukrayna’ya çok namlulu roket atar sistemleri de (ÇNRA) olmak üzere hedefleri daha uzak mesafelerden vurabilecek gelişmiş silah sistemleri verilmesi gerektiğini söyledi.

İngiltere Başbakanı Ukrayna’nın topraklarının bir kısmından vazgeçerek Rusya ile barış yapması gerektiği fikrine karşı çıkarak ülkeye daha fazla silah desteği verilmesi gerektiğini açıkladı.

Bloomberg TV’ye verdiği röportajda Ukrayna’nın Vladimir Putin ile barış masasına oturma ihtimaline değinen Johnson, “Bir timsah sol ayağınız yemek üzereyken onunla nasıl bir anlaşmaya varabilirsiniz? Bu adam tamamen güvenilmez birisi” ifadelerini kullandı.

Rus birliklerinin Donbas bölgesinde ilerlemesiyle mücadele eden Ukrayna bir süredir ülkelere kendilerine ÇNRA sağlamaları çağrısı yapıyordu. Müttefik ülkeler bu talebe, Rusya ile daha direkt bir karşı karşıya gelme durumunu yaratabileceği nedeniyle temkinli yaklaşmışlardı.

ÇNRA’ların topçu birliklere karşı daha etkili olduğu bilinse de bu silahların kullanılmasının, yolladığı roketlerin kazara ya da bilerek Rusya sınırları içerisine düşme riskini ortaya çıkarabileceği değerlendiriliyor.

“ÇNRA’lar Ukrayna’nın vahşi Rus topçularına karşı kendilerini korumalarını sağlayacak ve dünyanın bu konuya yoğunlaşması gerektiğini düşünüyorum” diyen Johnson, “Rus birlikleri Donbas bölgesinde yavaş fakat korkarım ki net ilerlemeler kaydediyor” değerlendirmesinde bulundu.

Ukraynalı yetkililer savaş uzadıkça Rusya ile ülkenin doğu bölgesinde toprak vermeyi de içinde barındırabilecek bir barış anlaşması yapmak zorunda kalacakları bir duruma sürüklendiklerine dikkat çekiyorlar. Zelenskiy ise Johnson’a benzer şekilde Ukrayna’nın savaşı durdurmak için toprak vermesine karşı oldukları konusunda ısrarını sürdürüyor.