JPMorgan, Citigroup ve Wells Fargo'nun ilk çeyrek kârında artış
-
ABD'nin en büyük bankası JPMorgan Chase Salı günü ilk çeyrek kârında yüzde 13'lük bir artış bildirdi. Piyasalardaki oynaklığa bağlı olarak işlem hacmindeki artış kârlılığı destekledi.
-
ABD'nin en büyük 4. bankası olan Wells Fargo'nun net kârı 2026'nın ilk çeyreğinde arttı. Citigroup'un net kârı da volatilite dalgasının etkisiyle yüzde 42 arttı.
JPMorgan Chase, Salı günü yaptığı açıklamaya göre, ilk çeyrekte 11,6 milyar dolar işlem geliri elde etti. Bu, bir önceki yıla göre yüzde 20'lik bir artış anlamına geliyor.
İlk çeyrekte bankanın net kârı 16,5 milyar dolara yükseldi. Hisse başı net kâr 5,94 dolar olarak 5,41 dolarlık tahminleri aştı. Net kâr 2025 yılının ilk çeyreğinde 14,6 milyar dolar olmuştu.
Bununla birlikte, JPMorgan, net faiz gelirine ilişkin tüm yıl beklentilerini, bankanın Şubat ayındaki yatırımcı bilgilendirmesinde öngördüğü 104,5 milyar dolardan yaklaşık 103 milyar dolara düşürdü.
CEO Jamie Dimon yaptığı açıklamada, tüketicilerin kazanmaya ve harcamaya devam ederken, işletmelerin de sağlıklı bir şekilde faaliyetlerine devam ettiğini belirtti. Dimon "Ancak aynı zamanda, jeopolitik gerilimler ve savaşlar, enerji fiyatlarındaki dalgalanmalar, ticaret belirsizliği, büyük küresel bütçe açıkları ve yüksek varlık fiyatları gibi giderek karmaşıklaşan bir dizi risk de söz konusu." dedi.
Wells Fargo kârında artış
Wells Fargo'nun kârı ilk çeyrekte arttı. Bu artışta faiz ödemelerinden elde edilen gelirin artması ve dalgalı piyasalardan kaynaklanan işlem kazançlarının yükselmesi etkili oldu.
Wells Fargo'nun net kârı söz konusu dönemde 5,25 milyar dolar veya hisse başına 1,60 dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam, şirketin bir yıl önce açıkladığı 4,89 milyar dolar veya hisse başına 1,39 dolara kıyasla daha yüksek.
Bankanın faiz gelirleri ise, ABD Merkez Bankası'nın bir dizi faiz indirimi nedeniyle ilk çeyrekte Wall Street beklentilerinin altında kaldı.
CEO Charlie Scharf yaptığı açıklamada, "Piyasalar dalgalanma gösterse de, temel ekonomide devam eden bir direnç görüyoruz ve hizmet verdiğimiz tüketicilerin ve işletmelerin mali sağlığı güçlü kalmaya devam ediyor, ancak yüksek petrol fiyatlarının etkisinin ortaya çıkması muhtemelen biraz zaman alacak" dedi.
Citigroup net kârında yüzde 42 artış
Citigroup da, volatilite dalgasının etkisiyle, son on yılın en yüksek çeyreklik gelirini açıkladı. Citigroup'un net kârı yüzde 42 artarak 5,8 milyar dolara veya hisse başına 3,06 dolara yükseldi ve analistlerin ortalama tahminlerini aştı. Beklenti hisse başına 2,66 dolardı.
Banka bu dönemde 24,6 milyar dolar gelir elde etti ve bu da Wall Street tahminlerinin üzerinde gerçekleşti.