Advertisement
HABERLER ABONE OL

Katar ve Türkiye merkez bankaları aralarında var olan swap anlaşmasının süresini uzattı.

Katar Dışişleri Bakanlığı tarafından dün akşam yayımlanan açıklamada iki ülkenin, "TCMB ve Katar Merkez Bankası arasındaki TL-Katar riyali takas anlaşmasının uzatılması ve tadil edilmesi mutabakatının imzalanmasını memnuniyetle karşıladığı" ifade edildi.

Katar Merkez Bankası ile ilk anlaşma Ağustos 2018 yılında 3 yıllığına imzalanmıştı. Son atılan imzayla anlaşma 3 yıl daha uzatılmış oldu.

Katar ve Türkiye aralarındaki swap imkanının büyüklüğünü geçen yıl 5 milyar dolardan 15 milyar dolara çıkarmıştı.

Bloomberg’in haberine göre, ABD Başkanı Joe Biden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’yı işgal etmesi halinde Kuzey Akım 2 Boru Hattı projesinin durdurulmasını istiyor. Bloomberg’e konuşan kaynaklar Biden’ın yeni Ukrayna’nın işgali durumunda Almanya’daki yeni yönetimden böyle bir karar alınmasını isteyebileceğini belirtti.

Biden, Putin ile salı günü gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde Kuzey Akım 2’ye uygulanabilecek olası yaptırımlar konuşulurken Putin savaş çıkarma niyetinde olduğuna dair iddiaları reddetti.

ABD’nin masasında arasında Kuzey Akım 2 dışında Rus bankalarına ve ülkeden ihraç edilen belirli ürünlere yaptırım uygulanmasına yönelik seçenekler de bulunuyor. Genel olarak amaç ekonomik olarak ülkeye yeterince büyük bir zarar verebilecek ve kapsamlı bir paket oluşturmak.

Avrupa’da doğalgaz fiyatları ise Biden’ın Kuzey Akım 2 yaptırım tehdidinden sonra yükseldi. Hollanda doğalgaz vadelileri salı günü yüzde 6 yükselişle megavatsaat başına 95,5 euroya tırmandı. Doğalgaz fiyatları Kasım başından bu yana 85-95 euro fiyat aralığında dalgalı bir seyir izliyordu.

Altın fiyatları, ABD enflasyon verisi öncesinde yatırımcıların jeopolitik risklere odaklanmasıyla yükseldi fakat hala dar bir fiyat aralığında seyrediyor. Gram altın ise pazartesi günü rekor tazeledikten sonra dolar/TL’deki düşüşle geriledi.

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir’i Ukrayna’ya saldırması durumunda ağır yaptırımlarla karşılacağı konusunda uyardı. Jeopolitik risklerin tırmanmasıyla beraber altın fiyatları borsalardaki ralliye rağmen salı günü yüzde 0,3 yükseliş kaydetti.

Üçüncü dozun yüksek oranda mutasyona uğramış Omikron varyantını durdurmaya halen yardımcı olabileceğini gösteren laboratuvar deneylerine göre, Pfizer'ın aşısı bu varyanta Kovid-19’un diğer varyantlarına kıyasla daha az bağışıklık sağlıyor.

Altın, üç yıldan sonra ilk defa yılı kayıpla kapatmaya hazırlanırken Aralık başı itibariyle 2015’ten bu yana en kötü yıllık performansını göstermiş durumda. Altın 2020 yılını yüzde 25 yükselişle kapatarak 2012’den bu yana en kazançlı senesini geçirmişti.

Ons altın fiyatı

Omikron varyantının küresel piyasalarda yarattığı belirsizlikle geçen haftayı inişli çıkışlı bir seyirle geçiren ons altın, cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisi sonrasında 1.780 doların üzerine tırmanmıştı. Hafta başından bu yana dar bir fiyat aralığında işlem gören değerli metal, çarşamba günü 1.787 dolar civarında bulunuyor.

Gram altın fiyatı

Gram altın, dolar/TL’deki yükselişle geçen hafta 791 TL’ye ulaşarak rekor tazeledikten sonra hafif bir çekilme yaşasa da haftanın kalanında yükseliş eğilimi içerisindeydi. Yeni haftaya yatay bir seyirle başlayan gram altın, pazartesi günü dolar/TL’deki yükselişle rekor tazeleyerek 795 TL’yi gördükten sonra gerileyerek 778 TL civarında bulunuyor.