Advertisement
HABERLER ABONE OL

Kazakistan Enerji Bakanlığı'ndan e-postayla yapılan açıklamada, “Bu, kış sezonu için normal bir bekleme süresi, geçen yıl aralık ayındaki bekleme süresi 14 gün kadardı” ifadesini kullandı.

Bakanlık, Kazak kargolarını taşıyan gemilerinin sigorta mektuplarıyla ilgili olası sorunların ayrıntılarının incelendiğini belirtti.

Milyonlarca varil Kazak ham petrolünü taşıyan petrol tankerlerinin Türkiye’nin gemilerin uygun bir şekilde sigortalandıklarına dair kanıt talep etmesiyle Karadeniz’de kalarak küresel petrol pazarına ulaşamadığı belirtilmişti.

Ankara, gemilerin Türk sularındaki seyri boyunca sigortalandığına dair sigorta şirketi tarafından yazılmış bir belge talep ediyor. Türkiye, Avrupa Birliği’nin sadece 60 dolar ve altında satışa sunulan Rus petrolünü taşıyan gemilere izin verilmesini öngören yaptırımlara paralel bu kararı almıştı.

Karar sonucu 18 milyon varil petrol taşıyan en az 20 gemi İstanbul ve Çanakkale Boğazlarını geçmek için günlerce beklemek zorunda kalmış, biri hariç tümü Kazakistan çıkışlı olan gemilerin
harekete geçmek için sigorta durumlarının onaylanmasını beklediği ifade edilmişti.