Advertisement

Kars Ticaret Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Alibeyoğlu, Bloomberg HT yayınına bağlanarak son dönemde kurdaki oynaklığın sektörlerine etkisi ve artan girdi maliyetleri sonrası 2022 öngörülerini paylaştı.

Alibeyoğlu son dönemde hem enerji maliyetlerinin artması hem de Dövizden etkilenen yem ve gübre fiyatları gibi etkenlerin çiftçiyi üretimden soğuttuğunu belirtti.

Devletin destek olmaması durumunda üreticinin üretimden soğuyabileceği uyarısında bulunan Alibeyoğlu, "Kars özelinde hayvan varlığı sayısında 2022’de bir düşüş yaşanabilir çünkü gübre fiyatlarında çok ciddi bir artış var. Çiftçi ekip biçmekten hayvan bakmaktan biraz imtina ediyor. Bu girdi rakamlarında bir destek olmazsa üretici üretimden uzaklaşacak dolayısıyla iç piyasaya yeterli oranda mal sunamayabiliriz" ifadelerini kullandı.

Alibeyoğlu konuşmasında, "Süt hayvan besiniyle alakalı bir şey. Siz bir hayvana ne kadar yem verirseniz ne kadar besin verirseniz o kadar size verim verir. Yem bitkilerinde, akaryakıt fiyatlarında, tarımsal üretimin artırılması yönünde destekleme yapılması lazım. Destekler var mı? Var. Yeterli mi? Yeterli değil. Gördüğünüz üzere son 3 ay içerisinde ciddi maliyetler söz konusu. Yemde 150 TL’den 240 TL’ye geldi fiyatı. Şimdi süt fiyatlarından nasıl bir düşüş beklenebilir? Bırakın indirim beklemeyi bu artışlar otomatikman fiyatlara yansıyacak. Enerji maliyetlerinde de ciddi bir artış var. Gübre fiyatlarında yüzde 600 artış söz konusu. Daha önce 1400-1500 TL iken gübre fiyatı bugün 9 bin 10 bin TL noktasına geldi. Bunun vatandaş nasıl altından çıkabilir? Burada devletin destek olması gerekli. Vatandaşı önüne sunulduğu zaman yüksek oranlarda bir artış söz konusu oluyor" değerlendirmesinde bulundu.