Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

BLOOMBERG HT- ARAŞTIRMA

Koç Holding 2022 yılının ikinci çeyreğinde piyasa beklentisi olan 11,7 milyar TL’nin üzerinde 15,5 milyar TL net dönem kârı elde etti. Böylece holding yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre konsolide kârını yüzde 317 artırarak 22,2 milyar TL’ye çıkardı. Tüm iş kollarında güçlü performans kârlılıkta etkili oldu.

2022 yılının ilk yarısında finans sektöründen konsolide net kâra 9,1 milyar TL ile en büyük ilave katkı sağlandı. Finans sektörünü, enerji ve otomotiv sektörleri takip etti. Holding yılın ilk yarısında konsolide gelirlerini geçen yıla göre yüzde 192 artırıp 386 milyar TL’ye yükseltti. Türkiye’nin en büyük ihracatçısı konumunda olan holding, Türkiye’nin toplam ihracatının yaklaşık yüzde 7’sini sağladı. Yurt dışı gelirlerinin toplam kombine gelirlere oranı yüzde 30 seviyesinde gerçekleşti.

Ana sektörlerde hangi gelişmeler öne çıktı?

Enerji sektöründe güçlü rafineri marjları kârlılığı destekledi. Yılın ilk yarısında güçlü talep, yüksek seviyede gerçekleşen ürün marjları ve yüksek kapasite kullanımı pozitif gelişmeler arasında yer alırken, enerji fiyatlarındaki keskin artış göze çarptı. Böylece enerji sektöründen konsolide net kâra olan katkı yıllık yüzde 998 artarak 5,3 milyar TL oldu.

Otomotiv cephesinde ihracat anlaşmaları, ürün dağılımı ve gider kontrolüyle fiyat disiplini pozitif gelişmeleri içerdi. Diğer taraftan, arz kaynaklı kesintilerin etkisinde yavaşlayan ihracat pazarı ve iç pazardaki zayıf talep ise negatif gelişmeler arasında yer aldı. Otomotiv tarafından konsolide net kâra katkı yıllık yüzde 114 artışla 5,2 milyar TL’ye çıktı. Ford Otosan 60,7 milyar TL, Tofaş 26 milyar TL, Türk Traktör 8,9 milyar TL ve Otokar 3,7 milyar TL gelir sağlarken, şirketlerin her biri gelirlerini yıllık bazda artırdı.

Dayanıklı tüketimde güçlü gelirler ve fiyatlama disiplini, satın alınan yeni operasyonlara katkı sağladı. Fakat, ilk yarıda yurt içi ve yurt dışında azalan talep, zayıf euro, yüksek hammadde maliyetleri ve lojistik pazarlama giderlerinin etkisiyle artan faaliyet giderleri negatif gelişmeler arasında yer aldı. Diğer taraftan, dayanıklı tüketim sektörünün konsolide net kâra katkısı yıllık yüzde 10 artışla 752 milyon TL’ye çıktı.

Holding bilançosuna en büyük katkı ise ilk yarıyılda finans sektöründen sağlandı. Sektörün konsolide net kâra katkısı yıllık yüzde 578 artışla 10,6 milyar TL oldu. Vadesiz mevduat ve bireysel kredilerde pazar payı kazanımı, yeni müşteri kazanımı ve korunaklı sermaye tamponları, sağlam likidite pozitif unsurlarından oldu.

Net aktif değerindeki iskonto tarihsel düşük seviyelere geriledi

Şirketin 2017’den bu yana net aktif değerinin iskontosu yüzde 10 civarında iken, bugün yüzde 35 ile tarihsel düşük seviyede yer alıyor. Şirket yatırımcı sunumunda bu durumun başlıca sebeplerini, “Türkiye hisse senetlerindeki satış, Türkiye risk primi ve Koç Holding yabancı yatırımcı oranı arasındaki yüksek korelasyon” olarak belirtti.

Koç Holding Nisan 2022 itibarıyla temettü tarafında 2,3 milyar TL ödeme yaparken, şirketin temettü dağıtım oranı yüzde 15 olarak gerçekleşti. Son finansalları ile birlikte Koç Holding’in 127 milyon dolar solo net nakit, 1,4 milyar dolar brüt nakit, 213 milyon dolar YKB sermaye benzeri tahvil yatırımı ile güçlü nakit pozisyonu tuttuğu görülüyor. Diğer taraftan, şirketin kombine net finansal borçlarının FAVÖK’e oranı 1 çarpan ile sürdürülebilir borçluluk oranına işaret ediyor.