Advertisement
TÜRKİYE MAKRO VERİLERİ ABONE OL

Türkiye'de konut fiyatlarındaki artış ivmesi sürüyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) açıkladığı konut fiyat endeksine göre Ocak ayında Türkiye'de konut fiyatları önceki yıla göre yüzde 30,4 artış kaydetti. Bir önceki aya göre yükseliş ise yüzde 1,8 olarak gerçekleşti.

Ocak'ta konut fiyatlarındaki reel artış ise yüzde 13,5 oldu.

Verilere göre İstanbul'da konut fiyatları Ocak'ta yıllık yüzde 27,7; Ankara'da yüzde 29,3 ve İzmir'de yüzde 32,2 yükseldi. İstanbul, Ankara ve İzmir’in konut fiyat endekslerindeki gelişmeler değerlendirildiğinde, 2021 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre, sırasıyla 1,5, 1,1 ve 4,0 oranlarında artış gözlendi.

Kredi kampanyaları fiyatları artırdı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ekonomistleri konuyla ilgili çalışma tebliğinde konut fiyatları ile finansman koşulları arasındaki ilişkiyi incelemişti. Araştırmada kamu bankalarının 2020 yazında konut kredisi faiz oranlarını ani olarak düşürmesi dışsal bir şok olarak kullanıldı.

Yusuf Emre Akgündüz, Özlem Dursun-de Neef, Yavuz Selim Hacıhasanoğlu ve Fatih Yılmaz tarafından hazırlanan tebliğe göre yıllık faiz oranlarındaki 1 puanlık düşüş, konut fiyatlarını yüzde 2,1 artırıyor. Kamu bankalarının düşük faizli kredileri ile satın alınan evlerin metrekare fiyatı, özel bankaların fonladığı evlere göre yüzde 3,22 daha yukarıda oluştu.

Düşük faizli kredilerin bir başka sonucu da talep artırıcı etkide bulunması. Aynı çalışmaya göre yıllık faizlerdeki 1 puanlık düşüş, konut kredisi talebini yüzde 6,6 artırıyor. Bu da ortalama konut fiyatlarının yükselmesine yol açıyor. Bu etki büyük oranda kampanyanın başladığı ilk ayda ortaya çıkıyor. Devam eden aylarda etki kademeli olarak azalıyor.