Advertisement
HABERLER ABONE OL

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nın ardından açıklamalarda bulunan Erdoğan, “Alman menşeli aşıyla ilgili anlaşmamızı yaptık, görüşmeler devam ediyor, nihai karar henüz karşılıklı olarak verilmedi. Rus ve İngiliz aşılarıyla ilgili gelişmeler takip ediliyor” dedi. Alınan tedbirler sayesinde salgının artış hızının gözle görülür bir şekilde gerilediğini ifade eden Erdoğan, “Vaka sayısının belirli bir sayının altına inmesiyle kısıtlamaları kademeli olarak azaltacağız” ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanlığı tarafından pazartesi akşamı açıklanan verilere göre Türkiye’de son 24 saatte 10 bin 220 kişinin Kovid-19
testi pozitif çıktı, 174 kişi virüs nedeniyle yaşamını yitirdi.

Pandemiye ilişkin dünya genelinden haberler

- Almanya’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının yayılmasını önlemek amacıyla alınan tedbirlerden etkilenen dükkan, restoran, kafe, berber ve güzellik salonları gibi işletmelerin sahipleri, tedbirler kapsamında işletmelerin kapalı tutulmasını protesto etmek amacıyla 18 Ocak'ta iş yerlerini açacak.

Almanya’da 2 Kasım’da alınan Kovid-19 tedbirleri kapsamında dükkan, sinema, opera ve konser salonları kapalı tutuluyor, spor salonları, yüzme havuzları, eğlence alanları, masaj ve kozmetik salonları gibi işletmeler hizmet vermiyor.

Restoran, kafe ve barlar ise paket servisi yapabiliyor.

-Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ortaya çıktığı Çin'de artan vakalar nedeniyle Hebei eyaletinde uygulanan karantina tedbirleri ülkenin diğer bölgelerine genişletilirken, Hindistan'da günlük vaka sayısı 13 binin, Güney Kore'de 600'ün altına indi.

-Portekiz Cumhurbaşkanı Marcelo Rebelo de Sousa'nın, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) testinin pozitif çıktığı ancak hastalıkla ilgili hiçbir semptomun görülmediği bildirildi. Portekiz Cumhurbaşkanlığının yazılı açıklamasında, Cumhurbaşkanı De Sousa'nın 10 Ocak'taki Kovid-19 testinin ve 11 Ocak sabahı yapılan hızlı antijen testinin negatif çıkmasına rağmen akşam saatlerinde yapılan PCR testinin pozitif çıktığı kaydedildi.

-Güney Amerika ülkesi Ekvador'da yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) İngiltere'de ortaya çıkan daha hızlı yayılan türüne rastlandı. Sağlık Bakanı Maria Caridad Vela, yaptığı basın açıklamasında, İngiltere'nin başkenti Londra'dan 12 Aralık 2020'de geldiği tespit edilen bir yolcuda, Kovid-19'un daha hızlı yayılan türünün görüldüğünü kaydetti.

-İspanya'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında son iki haftadır tespit edilen yeni vaka sayılarındaki artışın devam etmesiyle yerel yönetimler ek önlemler açıklamaya başladı. Sağlık Bakanlığının güncellediği Kovid-19 verilerine göre, son 3 günde 61 bin 422 yeni vaka ile toplam vaka sayısı 2 milyon 111 bin 782'ye çıktı. Ülkede salgından dolayı hayatını kaybedenlerin sayısı da 8 Ocak'tan bugüne 401 artışla 52 bin 275'e ulaştı.

Yeni vaka sayılarındaki artışlardan dolayı Endülüs, Madrid, Balear Adaları ve Asturias gibi bazı özerk yönetimler, Kovid-19'a karşı 25 Ekim'den bu yana ülke genelinde uygulanan olağanüstü hal (OHAL) gereği gece sokağa çıkma kısıtlamaları ile en fazla 6 kişiye kadar bir araya gelme önlemlerini genişletti.

Sokağa çıkma yasağının başlama saati 23.00'dan 22.00'a çekilirken, bar, restoran ve alışveriş merkezlerinin çalışma saatleri de kısıtlandı.

Ayrıca başkent Madrid'de 1,2 milyon kişiyi etkileyecek şekilde bölgesel karantina kararı alındı.

-Fransa'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında son 24 saatte 310 kişi öldü, 3 bin 582 yeni vaka tespit edildi. Fransa Halk Sağlığı Kurumundan yapılan açıklamaya göre, son 24 saatte 310 kişinin Kovid-19'dan yaşamını yitirmesiyle virüse bağlı can kaybı sayısı 68 bin 60'a çıktı. Virüs tespit edilen kişi sayısı 3 bin 582 artışla 2 milyon 786 bin 838'e yükseldi.